Hlavní obsah

Poctivá dršťková polévka

Hodnocení:
(97)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Dršťková polévka je u nás klasikou všech klasik. Jako dítě si pamatuju, že máma dršťky vařila snad sto let a asi milionkrát jim měnila vodu, aby se řádně vypraly. A toho smradu, co z toho bylo! Dnes už naštěstí dršťky koupíte vyprané, často už i nakrájené a příprava poctivé dršťkovky se tak smrskla na čistou práci, která je hotová za chvíli.

Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g hovězího masa s kostí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1.5 lžičky drceného kmínu
  • 700 g vařených drštěk
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • 1.5 hrsti majoránky
Článek

Postup

Krok 1: Hovězí maso uvařte den předem. Zalijte ho vodou a připravte jednoduchý vývar. Prostě ho jen přiveďte k varu, plotnu stáhněte na minimum a aspoň hodinu, ideálně ale klidně celý večer, vařte. (A takový tažený vývar, to je dobrota!)

Krok 2: Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji dozlatova na troše sádla. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Přidejte sladkou papriku, utřený česnek a drcený kmín a nechte koření pořádně rozvonět – trvá to jen chviličku.

Krok 3: Zalijte hovězím vývarem (celkem by ho mělo být asi kolem 1 litru) a rozmíchejte, aby se nezavařily hrudky. Osolte. Do polévky vložte nakrájené maso z vývaru, pokrájené dršťky (dělají se z hovězích předžaludků) a kdo má rád, tak i jeden bobkový list. Vařte doměkka, obvykle to trvá ještě asi 40–60 minut.

Krok 4: Do horké, ale už z plotny odstavené polévky vmíchejte majoránku. Krátké spaření ji rozvoní, kdyby prošla varem s polévkou, tak o většinu své vůně a chuti přijde. Horkou polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Máte rádi poctivé české polévky, ve kterých stojí lžíce? Pak si kromě dršťkovky osvěžte i recept na gulášovku a na frankfurtskou!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek