Hlavní obsah
3,2
(98)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dršťková polévka je u nás klasikou všech klasik. Dnes už naštěstí dršťky koupíte vyprané, často už i nakrájené a příprava poctivé dršťkovky se tak smrskla na čistou práci, která je hotová za chvíli. Pustíte se do ní?

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g hovězího masa s kostí
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1,5 lžičky mletého kmínu
  • 700 g drštěk
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 1,5 hrsti majoránky
Článek

Postup

01.

Hovězí maso uvařte den předem. Zalijte ho vodou a připravte jednoduchý vývar. Prostě ho jen přiveďte k varu, plotnu stáhněte na minimum a aspoň hodinu, ideálně ale klidně celý večer, vařte. (A takový tažený vývar, to je dobrota!)

02.

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji dozlatova na troše sádla. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Přidejte sladkou papriku, utřený česnek a drcený kmín a nechte koření pořádně rozvonět – trvá to jen chviličku.

03.

Zalijte hovězím vývarem (celkem by ho mělo být asi kolem 1 litru) a rozmíchejte, aby se nezavařily hrudky. Osolte. Do polévky vložte nakrájené maso z vývaru, pokrájené dršťky (dělají se z hovězích předžaludků) a kdo má rád, tak i jeden bobkový list. Vařte doměkka, obvykle to trvá ještě asi 40–60 minut.

04.

Do horké, ale už z plotny odstavené polévky vmíchejte majoránku. Krátké spaření ji rozvoní, kdyby prošla varem s polévkou, tak o většinu své vůně a chuti přijde. Horkou polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Máte rádi poctivé české polévky, ve kterých stojí lžíce? Pak si kromě dršťkovky osvěžte i recept na gulášovku a na frankfurtskou!

Reklama

Související témata:

Načítám