Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ničeho se nebojte: Pokud jste zvyklí připravovat maso, býčí žlázy vás nezaskočí. Jejich tvar a barva ze všeho nejvíc připomínají kuřecí prsa a podobně i voní. Když se zbavíte předsudků, připravíte z nich překvapivě lahodné jídlo. Napoprvé vsaďte na jistotu: křupavé smažené řízečky z býčích koulí opatrně zkusí i ti konzervativnější strávníci.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 600 g býčích žláz
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 1 hrnek hladké mouky
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 hrnek strouhanky
    1
  • 250 g sádla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Na bramborový salát
  • 1 kg brambor
  • 2 ks šalotky
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Na zálivku
  • 4 lžíce bílého vinného octa
    12
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička dijonské hořčice
    10
  • 350 ml hovězího vývaru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Býčí žlázy dobře operte ve vlažné vodě, osušte a ostrým nožem odřízněte případné zbytky svrchní blány. Dobře si je prohlédněte, na některých místech budou mít malé bílé části, ty také odstraňte (já na to používám pinzetu na rybí kosti). Pokud to tak cítíte, naložte je na 20 minut až 12 hodin do mléka, není to ale nutné.

02.

Žlázy podélně nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm, osušte je, osolte, lehce opepřete a obalte v trojobalu stejně jako řízky. V hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu sádla a řízečky zprudka osmažte dokřupava. Přebytečný tuk nechte okapat na kuchyňském ubrousku a ihned podávejte se skrojkem citronu na zakápnutí.

Tip: Býčí žlázy obsahují poměrně dost vody, nenechávejte je dlouho stát a smažte je hned po obalení. Na pánvi se stáhnou a trojobal se hezky zkrabatí, obracejte je s citem a opatrně, ať ho nepoškodíte. Podávejte je opravdu horké, strouhanka se časem začne uvolňovat.

03.

Jako příloha postačí vařené brambory a domácí tatarka, eleganci tomuto jídlu ale dodá lehký a svěží vlahý bramborový salát bez majonézy, můžete si ho připravit den předem (dokonce je to žádoucí, aby se stihl dobře rozležet). Brambory uvařte ve slupce, nechte chvíli zchladnout, oloupejte je a nakrájejte na tenčí plátky.

04.

Na zálivku zahřejte vývar (nemusí být vařící) a zbytek ingrediencí dobře prošlehejte metličkou. Přilijte teplý vývar, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, ještě jednou pořádně promíchejte, nalijte na brambory a nechte v chladu rozležet ideálně do druhého dne.

Tip: Když ochutnáte samotnou zálivku na salát, bude se vám zdát ostrá, kyselá, příliš výrazná a slaná a je to tak v pořádku. Brambory absorbují velké množství chuti a na druhý den budou příjemně svěží.

05.

Před podáváním nezapomeňte salát včas vyndat z chladničky na kuchyňskou linku, protože je nejlepší při pokojové teplotě. Vmíchejte ještě najemno nakrájenou pažitku a podávejte s horkými řízečky z býčích žláz.

Načítám