Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Šťavnatá hamburská pečeně

Foto: Petr Makovička

Lahodné maso s jemnou omáčkou podle čtenářky JanyFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud už jste po vánočním šílenství konečně trochu vytrávili, je na čase dát si zase něco pořádného. Klasikou české kuchyně, která potěší vaše chuťové buňky, je také hamburská kýta, na kterou nám recept poslala čtenářka Jana Kutilová.

Článek

Podle Janiných receptů jsme vařili už několikrát – třeba plněné karbanátky, jak je neznáte nebo chlupaté knedlíky z článku Recepty od čtenářů: Kachna na pomerančích. Kdo aspoň jedno z toho ochutnal, ví, že její recepty nemají chybu a výjimkou není ani ten dnešní na lahodnou hamburskou kýtu.

Na 4 porce potřebujete: 500 g vepřové kýty, 1 cibuli, 1 menší mrkev, 1 malou petržel, 1/4 celeru, 50 g šunky vcelku, 1–2 sterilované okurky (podle velikosti), 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 malé bobkové listy, 500 ml šlehačky nebo smetany na vaření (záleží, jak moc kalorické jídlo chcete mít), 1 lžíci hladké mouky, 2 lžíce citronové šťávy, olej na smažení, podle chuti cukr a sůl.

Foto: Petr Makovička

Nezapomeňte vybrat správné masoFoto: Petr Makovička

Šunku a okurku nakrájejte na malé hranolky. Kýtu omyjte, očistěte a špikovacím nebo jiným tenkým nožem do masa udělejte po vláknech dírky, do kterých šunku a okurku vložte. Kýtu pak svažte bílým přírodním provázkem nebo nití, aby hezky držela tvar. Pak kýtu ze všech stran opečte na troše oleje, aby se maso zatáhlo.

Foto: Petr Makovička

Maso očistěte a kýtu našpikujteFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Prošpikovanou a svázanou kýtu opečte ze všech stranFoto: Petr Makovička

Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit ve výpeku z restování masa, podle potřeby můžete ještě trošku oleje přidat. Mezitím očistěte kořenovou zeleninu a nastrouhejte ji nahrubo. Když je cibule zlatavá, zeleninu přimíchejte a ještě chvíli ji restujte.

Foto: Petr Makovička

Zatímco se kýta peče, nastrouhejte si zeleninuFoto: Petr Makovička

ve chvíli, kdy zelenina zezlátne, přendejte ji do pekáče, přidejte koření (minimálně kuličky je dobré zavázat do kousku látky nebo uzavíratelného sítka na čaj), podlijte asi 2 dl horké vody a vložte do ní připravené maso.

Foto: Petr Makovička

Nastrouhanou zeleninu orestujte na výpeku z kýtyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Koření, orestovanou zeleninu a maso vložte do pekáče a podlijte trochou horké vodyFoto: Petr Makovička

Pekáč přiklopte poklicí a vložte asi na 90 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Během pečení maso pravidelně přelévejte, aby nevyschlo, pokud bude potřeba, můžete přidat trochu vody navíc. Když je maso měkké, poklici odklopte, teplotu zvyšte na 220 stupňů Celsia a pečte ještě asi 10–15 minut, aby se na mase udělala kůrčička.

Foto: Petr Makovička

Maso opečte, vyndejte z pekáče, vyjměte koření a zeleninu rozmixujteFoto: Petr Makovička

Hotové maso z pekáče vyjměte, „vylovte“ koření (pokud jej máte v sítku nebo látce, půjde to mnohem snáze!) a vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Ve smetaně rozmíchejte lžíci hladké mouky a vlijte ji do omáčky. Tu ještě krátce provařte, aby mouka nebyla syrová, a dochuťte citronovou šťávou a cukrem, případně ještě špetkou soli.

Foto: Petr Makovička

Do omáčky vlijte smetanu, provařte, duchuťte citronem a můžete chystat stůlFoto: Petr Makovička

Z masa sundejte provázek, nakrájejte je na plátky a podávejte přelité omáčkou. Jako příloha se hodí houskové knedlíky.

Foto: Petr Makovička

Maso zbavte provázku, opatrně nakrájejte a můžete servírovatFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Dobrou chuť vám přeje JanaFoto: Petr Makovička

Podělte se o své recepty s ostatními a pošlete mi je na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Ty nejlepší odměníme drobným dárkem.

Reklama

Související témata:

Načítám