Článek
Na receptu není nic složitého a je poměrně známý, kdo z vás jej ale ještě neochutnal, měl by to v nejbližší době vyzkoušet. A jestli nemáte chuť zrovna na kuřecí maso, ale milujete zelí, můžete vyzkoušet kotlety pečené na kysaném zelí.
Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí čtvrtky (lepší jsou stehna), 500 g bílého kysaného zelí, 1 větší dobrou klobásku (třeba čabajku), 2 větší cibule, podle chuti 1 kelímek (200 ml) zakysané smetany, 2 lžíce oleje, sůl, zelený pepř, mletou sladkou papriku a kmín.
Kuřecí čtvrtky očistěte, osolte a zlehka opepřete ze všech stran. Chuťově se nejlépe hodí zelený pepř!
Cibuli nakrájejte nahrubo a klobásu podle velikosti na půlkolečka nebo kostičky. Na dno pekáče nalijte trochu oleje, přidejte všechnu cibuli (a rozhodně s ní nešetřete), zelí včetně šťávy, nakrájenou klobásu a vše promíchejte.
Navrch položte kuře a zlehka je do zelí zamáčkněte. Nakonec vše okořeňte paprikou a kmínem, přiklopte poklicí a vložte asi na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Během pečení maso občas přelijte výpekem, aby zbytečně nevyschlo!
Po 40 minutách pečení sejměte z pekáče poklici a nechte ještě asi 20 minut dopéct při 220 stupních Celsia, aby se na kuřeti udělala křupavá kůrčička. Kdo má rád, může asi 10 minut před dopečením kuře z pekáče vyndat, zelí promíchat se zakysanou smetanou a opět i s kuřetem nechat dopéct.
Kuře na zelí se hodí podávat s bramborem nebo knedlíky, houskovými i bramborovými.
Další skvělý recept na pečené kuře najdete v článku Recepty od čtenářů: Šťavnaté kuřátko na zelenině.
Máte osvědčený recept, po kterém se všem sbíhají sliny? Napište mi na jana.ch@prozeny.cz! Nejzajímavější recepty zveřejníme a odměníme drobným dárkem.