Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Kuře pečené na zelí s klobáskou

Foto: Mona Martinů

Kuře upečené v kysaném zelí vám bude chutnat jako kachnaFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuře na zelí nebo také à la kachna. Tak se jmenuje dnešní pokrm od čtenářky Olgy Štěpánkové z Rybniště. Kuře upečené v kysaném zelí totiž chutná skoro stejně jako kachna, jen je o mnoho dietnější!

Článek

Na receptu není nic složitého a je poměrně známý, kdo z vás jej ale ještě neochutnal, měl by to v nejbližší době vyzkoušet. A jestli nemáte chuť zrovna na kuřecí maso, ale milujete zelí, můžete vyzkoušet kotlety pečené na kysaném zelí.

Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí čtvrtky (lepší jsou stehna), 500 g bílého kysaného zelí, 1 větší dobrou klobásku (třeba čabajku), 2 větší cibule, podle chuti 1 kelímek (200 ml) zakysané smetany, 2 lžíce oleje, sůl, zelený pepř, mletou sladkou papriku a kmín.

Foto: Mona Martinů

Z kuřete budou nejlepší stehnaFoto: Mona Martinů

Kuřecí čtvrtky očistěte, osolte a zlehka opepřete ze všech stran. Chuťově se nejlépe hodí zelený pepř!

Cibuli nakrájejte nahrubo a klobásu podle velikosti na půlkolečka nebo kostičky. Na dno pekáče nalijte trochu oleje, přidejte všechnu cibuli (a rozhodně s ní nešetřete), zelí včetně šťávy, nakrájenou klobásu a vše promíchejte.

Foto: Mona Martinů

Nakrájejte si ingredience a promíchejte je v pekáčiFoto: Mona Martinů

Navrch položte kuře a zlehka je do zelí zamáčkněte. Nakonec vše okořeňte paprikou a kmínem, přiklopte poklicí a vložte asi na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Během pečení maso občas přelijte výpekem, aby zbytečně nevyschlo!

Foto: Mona Martinů

Okořeněné kuře zamáčkněte do zelí, dokořeňte a dejte péctFoto: Mona Martinů

Po 40 minutách pečení sejměte z pekáče poklici a nechte ještě asi 20 minut dopéct při 220 stupních Celsia, aby se na kuřeti udělala křupavá kůrčička. Kdo má rád, může asi 10 minut před dopečením kuře z pekáče vyndat, zelí promíchat se zakysanou smetanou a opět i s kuřetem nechat dopéct.

Foto: Mona Martinů

Než je kuře dopečené, můžete vmíchat do zelí smetanuFoto: Mona Martinů

Kuře na zelí se hodí podávat s bramborem nebo knedlíky, houskovými i bramborovými.

Další skvělý recept na pečené kuře najdete v článku Recepty od čtenářů: Šťavnaté kuřátko na zelenině.

Foto: Mona Martinů

Přílohu si zvolte dle vlastní chutiFoto: Mona Martinů

Máte osvědčený recept, po kterém se všem sbíhají sliny? Napište mi na jana.ch@prozeny.cz! Nejzajímavější recepty zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Načítám