Hlavní obsah

Kuřecí bábovka

Hodnocení:
(7)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
střední

Plnit řízky jeden po druhém vás nebaví a na klasickou kuřecí roládu si netroufáte? Je tu jedno řešení, které používá i čtenářka Jana Čápová. Ta totiž dělá z kuřecích řízků plněnou bábovku!

Ingredience pro:
10 porcí
Bábovka
  • 1200 g kuřecích prsních řízků
  • sůl
  • pepř
  • slunečnicový olej
  • 150 g vepřové šunky
  • 100 g tvrdého salámu
  • 70 g strouhaného sýru
  • 2 cibulky s natí
  • 5 vajec
  • 100 g slaniny
Článek

Postup

Krok 1: Pokud jsou kuřecí řízky v některých místech hodně silné, podélně je nařízněte – podobně jako vypadá třeba dětské leporelo. Řízky na straně, kde je blána, zlehka naklepejte (maso je křehké, tak pozor, ať je úplně nezničíte!) a z obou stran osolte a opepřete. Pak je potřete troškou oleje a nechte asi 10 minut odležet.

Foto: Petr Makovička

Řízky si připravte klasickým způsobem

Krok 2: Bábovkovou formu vystelte pečicím papírem nebo vymažte olejem a celou ji vyskládejte řízky. A můžete začít plnit: nejdřív přijdou plátky šunky, paktvrdého salámu.

Krok 3: Na „dno“ vyskládané bábovky rozprostřete nastrouhaný sýr, zasypte nakrájenou cibulovou natí a navrch rozklepněte vajíčka. Ta opět poklaďte plátky slaniny a vše „zavřete“ zbylými kuřecími řízky. Do náplně by se skvěle hodil také listový špenát nebo orestované žampiony, záleží jen na tom, co máte rádi.

Foto: Petr Makovička

Při plnění se fantazii meze nekladou

Foto: Petr Makovička

Každý co má rád, ale pozor na styl pejsek s kočičkou pekli dort

Krok 4: Hotovou bábovku vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia a pečte asi 70 minut, až bude povrch úplně zlatý.

Krok 5: Opatrně vylijte výpek z masa do misky a hotovou bábovku vyklopte. Pak z ní stejně jako ze sladké bábovky nožem opatrně nakrájejte plátky. Podávejte s brambory, které můžete polít skvělým výpekem z masa.

Foto: Petr Makovička

Bábovku vyklopíte jako... bábovku

ynezorPumanzeSaNyknalC