Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Jak chutná kuře s kokosem a brusinkami?

Foto: Greta Blumajerová

Kuřecí obalené v kokosu a brusinková omáčka. Je to neobvyklé, ale vynikajícíFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní recept na kuřecí maso v kokosu s brusinkovou omáčkou od Eleny Valeriánové z Mikulovic rozhodně patří mezi ty méně obvyklé, a o to zajímavější. Pokud rádi zkoušíte nové věci a maso v lehce nasládlé úpravě vám nevadí, nemusíte už přemýšlet nad sobotním obědem.

Článek

Brusinky se k masu podávají snad od nepaměti. Podle vašich receptů už jsme zkoušeli vepřovou pečeni s tymiánem a brusinkami, kuřecí játra s brusinkovou omáčkou vám zase předvedl šéfkuchař Petr Kalina. A dnes vyzkoušíme kuřecí prsa doplněná navíc o kokos!

Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí prsní řízky, 20 g másla, 1 lžíci oleje, sušený tymián, muškátový oříšek, asi 4 kuličky jalovce, snítku čerstvého tymiánu a strouhaný kokos na obalení. Pokud kokos nemáte rádi, můžete kuře obalit jen v kukuřičné moučce. Na omáčku je potřeba 100 g sušených brusinek, 1 lžíci kompotovaných brusinek, 100 ml 12% smetany na vaření, 20 g másla, 1 lžíci hladké mouky, špetku skořice a muškátového oříšku a sůl.

Foto: Greta Blumajerová

Základní ingrediencí jsou brusinky a tymiánFoto: Greta Blumajerová

Kuřecí maso očistěte, omyjte a osušte papírovou utěrkou. Z jedné strany pak kuřecí řízek několikrát příčně nařízněte a hranou ruky lehce naklepejte. Pak maso potřete olejem a okořeňte sušeným tymiánem, muškátovým oříškem a solí. Ideální je nechat maso aspoň hodinu odležet v lednici, aby jím chuť koření prostoupila.

Foto: Greta Blumajerová

Maso zlehka naklepejte, okořeňte, obalte v kokosu a opečte po obou stranáchFoto: Greta Blumajerová

Sušené brusinky propláchněte, nechte asi 30 minut bobtnat ve studené vodě, a pak je v té stejné uvařte doměkka. Z másla a hladké mouky usmažte světlou jíšku, kterou zalijte uvařenými brusinkami, přidejte skořici, muškátový oříšek a sůl. Nakonec přidejte kompotované brusinky, vše rozmixujte dohladka a zjemněte trochou smetany.

Foto: Greta Blumajerová

Sušené brusinky uvařte, omáčku zahustěte jíškou, přidejte brusinkový kompot a zjemněte smetanouFoto: Greta Blumajerová

Na pánvi rozpusťte kousek másla, přihoďte větvičku rozmarýnu a nahrubo nadrcené kuličky jalovce. Do rozpáleného tuku vložte kuřecí prsa obalená v kokosu a opékejte z každé strany asi 3 minuty dozlatova. Hotové maso podávejte s bramborovými dukátky a brusinkovou omáčkou.

Foto: Greta Blumajerová

Jako příloha se skvěle hodí bramborové dukátkyFoto: Greta Blumajerová

Jak jste na tom se sladkou úpravou masa vy? Máte to rádi, nebo si brusinky šetříte jen na svíčkovou? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám