Článek
Brusinky se k masu podávají snad od nepaměti. Podle vašich receptů už jsme zkoušeli vepřovou pečeni s tymiánem a brusinkami, kuřecí játra s brusinkovou omáčkou vám zase předvedl šéfkuchař Petr Kalina. A dnes vyzkoušíme kuřecí prsa doplněná navíc o kokos!
Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí prsní řízky, 20 g másla, 1 lžíci oleje, sušený tymián, muškátový oříšek, asi 4 kuličky jalovce, snítku čerstvého tymiánu a strouhaný kokos na obalení. Pokud kokos nemáte rádi, můžete kuře obalit jen v kukuřičné moučce. Na omáčku je potřeba 100 g sušených brusinek, 1 lžíci kompotovaných brusinek, 100 ml 12% smetany na vaření, 20 g másla, 1 lžíci hladké mouky, špetku skořice a muškátového oříšku a sůl.
Základní ingrediencí jsou brusinky a tymián
Kuřecí maso očistěte, omyjte a osušte papírovou utěrkou. Z jedné strany pak kuřecí řízek několikrát příčně nařízněte a hranou ruky lehce naklepejte. Pak maso potřete olejem a okořeňte sušeným tymiánem, muškátovým oříškem a solí. Ideální je nechat maso aspoň hodinu odležet v lednici, aby jím chuť koření prostoupila.
Maso zlehka naklepejte, okořeňte, obalte v kokosu a opečte po obou stranách
Sušené brusinky propláchněte, nechte asi 30 minut bobtnat ve studené vodě, a pak je v té stejné uvařte doměkka. Z másla a hladké mouky usmažte světlou jíšku, kterou zalijte uvařenými brusinkami, přidejte skořici, muškátový oříšek a sůl. Nakonec přidejte kompotované brusinky, vše rozmixujte dohladka a zjemněte trochou smetany.
Sušené brusinky uvařte, omáčku zahustěte jíškou, přidejte brusinkový kompot a zjemněte smetanou
Na pánvi rozpusťte kousek másla, přihoďte větvičku rozmarýnu a nahrubo nadrcené kuličky jalovce. Do rozpáleného tuku vložte kuřecí prsa obalená v kokosu a opékejte z každé strany asi 3 minuty dozlatova. Hotové maso podávejte s bramborovými dukátky a brusinkovou omáčkou.
Jako příloha se skvěle hodí bramborové dukátky
Jak jste na tom se sladkou úpravou masa vy? Máte to rádi, nebo si brusinky šetříte jen na svíčkovou? Napište nám do diskuse pod článkem!