Hlavní obsah

Recepty od čtenářů: Tvarohový dort z pudinkového těsta

Foto: Petr Makovička

Tvarohový dezert z pudinkového prášku rozhodně ostudu neuděláFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvarohové řezy, vídeňské řezy, tvarohové palačinky. Dezertů a moučníků, do kterých patří neodmyslitelně tvaroh, je tolik, že je nejde spočítat. Dnešní recept od Jany Machyňákové z Bohumína ovšem také rozhodně není k zahození: mouka se v něm totiž nahrazuje čokoládovým pudinkem!

Článek

Čtenářský recept z minulého týdne na oříškovo-čokoládovou buchtu ze sucharů se nejen u nás v redakci, ale i u vás, našich čtenářek a čtenářů, setkal s pozitivním ohlasem. A my věříme, že vás i dnešní recept potěší.

Na 1 dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 4 kakaové pudinkové prášky, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 200 ml oleje a 1 prášek do pečiva.

Na krém si nachystejte 2 polotučné tvarohy (celkem 500 g), 2 trvanlivé šlehačky s 33% tuku (500 ml), 2 ztužovače do šlehačky a cukr podle chuti – asi 1–2 lžíce. Potřebovat budete také asi 3 lžíce marmelády (v redakci jsme dort testovali s malinovou, a byla to dobrá volba!), 2 lžíce holandského kakaa, tuk a hrubou mouku na formu.

Foto: Petr Makovička

Mouku byste v tomhle receptu hledali marněFoto: Petr Makovička

Vajíčka rozklepněte do mísy, přidejte cukr a krátce prošlehejte ručním šlehačem. Pak postupně přidávejte všechny 4 pudinkové prášky a prášek do pečiva. Na závěr do těsta zašlehejte olej.

Foto: Petr Makovička

K rozšlehaným vajíčkům vmixujte pudinkový prášekFoto: Petr Makovička

Formu vymažte a vysypejte a rovnoměrně do ní nalijte těsto. Pak ji vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, v případě horkovzdušné trouby na 170 stupňů. Těsto se během pečení hodně nafukuje, takže s ním zacházejte opatrně a test špejlí provádějte radši až na závěr pečení.

Foto: Petr Makovička

Nakonec přilejte olej a těsto vlijte do formyFoto: Petr Makovička

Upečený korpus nechte chvíli zchladnout a připravte si zatím krém. Šlehačku vyšlehejte s oběma ztužovači dotuha, pak k ní zašlehejte tvaroh promíchaný s trochou cukru.

Upečený korpus podélně prořízněte a spodní část namažte marmeládou a 1/3–1/2 krému. Pak dort přiklopte horní částí těsta a namažte navrch i po bocích zbytkem krému. Dort nechte asi hodinu vychladit a před podáváním jej poprašte holandským kakaem.

Foto: Petr Makovička

Zatímco vám korpus chladne, připravte si směs tvarohu se šlehačkouFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Vychladlý korpus rozřízněte a potřete marmeládou a tvarohemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Výsledek zasypte kakaem a máte hotovoFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Takový dort zachutná všemFoto: Petr Makovička

Máte i vy nějaký zajímavý recept, o který byste se chtěli podělit s ostatními? Pošlete mi ho na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejzajímavější z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Načítám