Článek
Postup
01.
Jedlé kaštany upečte. Nařízněte skořápku do tvaru kříže a dejte je péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10–15 minut, dokud se skořápka krásně neotevře. Teplé kaštany oloupejte. Pozor, tenká slupka pod skořápkou je hořká, zbavte se proto i jí. Pět kaštanů odložte stranou a zbytek rozmačkejte na kaši.
02.
Přiveďte k varu vývar, přidejte do něj kaši z kaštanů a důkladně promíchejte. Pak osolte a opepřete, přidejte dvě menší nasekané snítky rozmarýnu, smetanu na vaření a nechte probublávat. Polévku poté rozmixujte ponorným mixérem, aby byla krásně hladká.
03.
Zbylých pět kaštanů nakrájejte na kostičky, nasucho je lehce opražte na pánvi a přisypejte k polévce. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým rozmarýnem s pár kapkami kvalitního oleje.


