Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Polévka z jedlých kaštanů není náročná na přípravu, zahřeje, zasytí a chutná na jedničku.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 20 ks jedlých kaštanů
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření 12%
    7
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 špetka soli a pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Jedlé kaštany upečte. Nařízněte skořápku do tvaru kříže a dejte je péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10–15 minut, dokud se skořápka krásně neotevře. Teplé kaštany oloupejte. Pozor, tenká slupka pod skořápkou je hořká, zbavte se proto i jí. Pět kaštanů odložte stranou a zbytek rozmačkejte na kaši.

02.

Přiveďte k varu vývar, přidejte do něj kaši z kaštanů a důkladně promíchejte. Pak osolte a opepřete, přidejte dvě menší nasekané snítky rozmarýnu, smetanu na vaření a nechte probublávat. Polévku poté rozmixujte ponorným mixérem, aby byla krásně hladká.

03.

Zbylých pět kaštanů nakrájejte na kostičky, nasucho je lehce opražte na pánvi a přisypejte k polévce. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým rozmarýnem s pár kapkami kvalitního oleje.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie398,71 kJ
Bílkoviny0,93 g
Tuky6,52 g
Sacharidy7,3 g
Sůl0,03 g
SAFA2,55 g
Vláknina0,64 g
Cukry3,36 g

Načítám