Hlavní obsah
3,1
(48)
Foto: Marianna Novotná

Foto: Marianna Novotná

Udělejte si zásoby domácího houbového koření na dlouhé zimní měsíce. Dodá správnou houbovou chuť omáčkám, polévkám i jídlům s nevýraznými žampiony. Navíc ho během chvilky vyrobíte i z už nasušených hub.

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 1 000 g čerstvých hub
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
Článek

Postup

01.

Houby použijte již sušené nebo je klasicky nasušte: očistěte je, pokrájejte na tenké plátky a v sušičce, na sítu nebo na čistém papíře dokonale prosušte.

02.

Rozmixujte je na jemný prášek a rozmyslete si, necháte-li houby samotné, nebo je smícháte se sušeným chilli, čerstvě mletým pepřem, trochou mleté papriky (výborná je i uzená), sušeným česnekem či cibulí nebo snad vším dohromady. Použít můžete i oblíbené bylinky.

03.

Drť rozdělte do vyčištěných a pevně uzavíratelných skleniček a skladujte v suchu a temnu. Houbové koření je výborné do omáček, polévek, těstovin i rizot – prostě všude tam, kam byste dali houby čerstvé. V zimě pak výborně doplní jídla z kupovaných žampionů, kterým dodá tu správnou houbovou chuť. Stačí ho vmíchat a nechat krátce prohřát nebo povařit.

Také už se připravujete na zimu zavařováním, sušením a mrazením, nebo vás na podobné bydlenkovské aktivity moc neužije?

Reklama

Související témata:

Načítám