Hlavní obsah
3,6
(126)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vegeta a podobná dochucovadla se často označují jako nejdražší sůl na světě: obsahují totiž především právě sůl a glutamát sodný a zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději vlastní polévkové koření, do kterého dáte opravdu jen samé zdravé ingredience.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
Zelenina
  • 1 kg celeru
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg kořenové petržele
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg pórku
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 hrst čerstvého libečku
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • 5 stroužků česneku
Něco navíc
  • 2 hrsti droždí
  • 1/2 lžíce soli
Článek

Jsme národem milovníků polévek a polévkových dochucovadel, ale to neznamená, že si neumíme dopřát. Svezte se na moderní vlně zdravého stravování a vyměňte chemická éčka za kvalitní zeleninu. Nebudete litovat.

Postup

01.

Všechnu zeleninu i bylinky omyjte a osušte.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu a bylinky použijte jednoduše takové, které máte po ruce nebo na zahrádce a chutnají vámFoto: Eva Malúšová

02.

Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli, pórek a česnek pokrájejte na tenké plátky a rozložte na velké plechy nebo pláty sušičky. Usušte v pootevřené troubě při 50 až 60 °C, v sušičce na střední stupeň nebo venku na přímém sluníčku.

Foto: Eva Malúšová

Kořenovou zeleninu nastrouhejte, zbytek nadrobno pokrájejteFoto: Eva Malúšová

03.

Zeleninu i bylinky hlídejte – každému druhu stačí jiná doba sušení a některé můžete odebrat dřív.

Foto: Eva Malúšová

Sušit můžete jak na plechu v troubě nebo na sluníčku, tak v sušičceFoto: Eva Malúšová

04.

V mixéru, kávomlýnku nebo hmoždíři usušené suroviny co nejjemněji pomelte.

Foto: Eva Malúšová

Usušenou směs po částech co nejjemněji rozmixujteFoto: Eva Malúšová

05.

Směs smíchejte s lahůdkovým droždím, které dodává chuť i živiny. Pro větší trvanlivost i výraznější chuť můžete do směsi přidat i sůl – zelenina však kvůli ní navlhne a bude se hůře dávkovat.

Foto: Eva Malúšová

Zázrak jménem lahůdkové droždí dodá směsi skvělou chuť i další živinyFoto: Eva Malúšová

06.

Rozdělte do uzavíratelných lahviček a používejte jako zdravý základ polévek (stačí pár minut povařit ve vodě), místo bujonu, s citronem a olivovým olejem jako zálivku na salát a prostě všude tam, kde se hodí dochucení zeleninou – tedy i do omáček, pomazánek a slaných kaší. Uchovávejte v dobře uzavřené sklenici nejlépe v chladu a temnu.

Foto: Eva Malúšová

Rozdělte do skleniček a skoncujte s glutamátovými dochucovadly!Foto: Eva Malúšová

Tip: Rozpis zeleniny je spíše orientační, přidat můžete v podstatě cokoli, co vám chutná, skvělé jsou třeba papriky a kedlubny. Dále se do směsi nebojte zapracovat i další bylinky a koření: bobkový list, pepř, nové koření, kurkumu, oregano, bazalku nebo tymián.

Reklama

Načítám