Článek
Postup
01.
Všechnu zeleninu i bylinky omyjte a osušte.
Zeleninu a bylinky použijte jednoduše takové, které máte po ruce nebo později na zahrádce a chutnají vámFoto: Eva Malúšová
02.
Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli, pórek a česnek pokrájejte na tenké plátky a rozložte na velké plechy nebo pláty sušičky. Usušte v pootevřené troubě při 50 až 60 °C, v sušičce na střední stupeň nebo venku na přímém sluníčku (to je ale spíše záležitostí léta a bezvětří…).
Kořenovou zeleninu nastrouhejte, zbytek nadrobno pokrájejteFoto: Eva Malúšová
03.
Zeleninu i bylinky hlídejte – každému druhu stačí jiná doba sušení a některé můžete odebrat dřív.
Sušit můžete jak na plechu v troubě nebo na sluníčku, tak v sušičceFoto: Eva Malúšová
04.
V mixéru, kávomlýnku nebo hmoždíři usušené suroviny co nejjemněji pomelte.
Usušenou směs po částech co nejjemněji rozmixujteFoto: Eva Malúšová
05.
Směs smíchejte s lahůdkovým droždím, které dodává chuť i živiny. Pro větší trvanlivost i výraznější chuť můžete do směsi přidat i sůl – zelenina však kvůli ní navlhne a bude se hůře dávkovat.
Zázrak jménem lahůdkové droždí dodá směsi skvělou chuť i další živinyFoto: Eva Malúšová
06.
Rozdělte do uzavíratelných lahviček a používejte jako zdravý základ polévek (stačí pár minut povařit ve vodě), místo bujonu, s citronem a olivovým olejem jako zálivku na salát a prostě všude tam, kde se hodí dochucení zeleninou – tedy i do omáček, pomazánek a slaných kaší. Uchovávejte v dobře uzavřené sklenici nejlépe v chladu a temnu.
Rozdělte do skleniček a skoncujte s glutamátovými dochucovadly!Foto: Eva Malúšová
Tip: Rozpis zeleniny je spíše orientační, přidat můžete v podstatě cokoli, co vám chutná, skvělé jsou třeba papriky a kedlubny. Dále se do směsi nebojte zapracovat i další bylinky a koření: bobkový list, pepř, nové koření, kurkumu, oregano, bazalku nebo tymián.
Používáte při vaření nějaká dochucovala a bujony, nebo se podobným věcem spíše vyhýbáte?