Hlavní obsah

Domácí vegeta krok za krokem

Hodnocení:
(99)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Vegeta a podobná dochucovadla se často označují jako nejdražší sůl na světě: obsahují totiž především právě sůl a glutamát sodný a zeleniny jen zlomek. Vyrobte si raději vlastní polévkové koření, do kterého dáte opravdu jen samé zdravé ingredience.

Ingredience pro:
4 skleničky
Zelenina
  • 1 kg celeru
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg kořenové petržele
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg pórku
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst čerstvého libečku
  • 1 hrst pažitky
  • 5 stroužků česneku
Něco navíc
  • 2 hrsti lahůdkového droždí
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Všechnu zeleninu i bylinky omyjte a osušte.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu a bylinky použijte jednoduše takové, které máte po ruce nebo později na zahrádce a chutnají vám

Krok 2: Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhejte, cibuli, pórek a česnek pokrájejte na tenké plátky a rozložte na velké plechy nebo pláty sušičky. Usušte v pootevřené troubě při 50 až 60 °C, v sušičce na střední stupeň nebo venku na přímém sluníčku (to je ale spíše záležitostí léta a bezvětří…).

Foto: Eva Malúšová

Kořenovou zeleninu nastrouhejte, zbytek nadrobno pokrájejte

Krok 3: Zeleninu i bylinky hlídejte – každému druhu stačí jiná doba sušení a některé můžete odebrat dřív.

Foto: Eva Malúšová

Sušit můžete jak na plechu v troubě nebo na sluníčku, tak v sušičce

Krok 4: V mixéru, kávomlýnku nebo hmoždíři usušené suroviny co nejjemněji pomelte.

Foto: Eva Malúšová

Usušenou směs po částech co nejjemněji rozmixujte

Krok 5: Směs smíchejte s lahůdkovým droždím, které dodává chuť i živiny. Pro větší trvanlivost i výraznější chuť můžete do směsi přidat i sůl – zelenina však kvůli ní navlhne a bude se hůře dávkovat.

Foto: Eva Malúšová

Zázrak jménem lahůdkové droždí dodá směsi skvělou chuť i další živiny

Krok 6: Rozdělte do uzavíratelných lahviček a používejte jako zdravý základ polévek (stačí pár minut povařit ve vodě), místo bujonu, s citronem a olivovým olejem jako zálivku na salát a prostě všude tam, kde se hodí dochucení zeleninou – tedy i do omáček, pomazánek a slaných kaší. Uchovávejte v dobře uzavřené sklenici nejlépe v chladu a temnu.

Foto: Eva Malúšová

Rozdělte do skleniček a skoncujte s glutamátovými dochucovadly!

Tip: Rozpis zeleniny je spíše orientační, přidat můžete v podstatě cokoli, co vám chutná, skvělé jsou třeba papriky a kedlubny. Dále se do směsi nebojte zapracovat i další bylinky a koření: bobkový list, pepř, nové koření, kurkumu, oregano, bazalku nebo tymián.

Používáte při vaření nějaká dochucovala a bujony, nebo se podobným věcem spíše vyhýbáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama