Hlavní obsah

Co máte jíst, když vás trápí průjem. Zaručená cesta k úlevě díky šetrným potravinám

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde vždy o značně nepříjemný problém. Průjem vás vytrhne z běžného dne. Vhodná strava však může být klíčem k rychlému zlepšení nepříjemného stavu. Zatímco tělo bojuje se symptomy, je důležité dodat mu potraviny, které ho nebudou dráždit a zároveň mu poskytnou potřebné živiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Občas nás špatné trávení dokáže pozlobit, ale většinou se nejedná o nic „velkého“, čemu bychom věnovali větší pozornost. Když ale přijde průjem, ať už chceme, nebo ne, musí se to řešit a povětšinou dost akutně.

Obvykle je průjem - i když je nepříjemný - omezen na jednoduchý problém, který se vyřeší do jednoho dne. Avšak občas se věci nezlepší, anebo i když ano, stále se necítíte fit. V takových případech může změna stravy přinést úlevu. „Důležité je udržovat správnou hydrataci a vyhýbat se potravinám, které jsou obtížně stravitelné, obsahují mnoho vlákniny nebo mohou podporovat kontrakce střevních svalů,“ vysvětluje David D. Clarke, certifikovaný gastroenterolog a autor několika knih se zdravotnickou tematikou.

Není jednoduché sestavit obecný jídelníček toho, co jíst, protože příčiny průjmu jsou různorodé a každý trávicí systém reaguje jinak. Nicméně existuje několik obecných doporučení, která mohou pomoci uklidnit trávicí soustavu.

Jednoduché sacharidy: pečivo nebo suchary

Když se potýkáte s průjmem, je nejlepší začít s nevýraznými potravinami. Vyberte si ty s jednoduchými sacharidy, jako je pečivo nebo suchary, jež mohou uklidnit vaše neposedná střeva. Dbejte však na jednoduchost! Pokud jste zvyklí na chleba s máslem a marmeládou nebo housku se salámem, tohle určitě není ta správná cesta. Tuk a koření vám žaludek a následně i střeva mohou jen podráždit a to v tuto chvíli zajisté nechcete.

Vařená rýže nebo těstoviny

Pokud preferujete něco sytějšího, rýže a těstoviny jsou skvělou volbou. Obsahují dostatek sacharidů, takže vám dodají energii a snadno se tráví. Nesahejte však po celozrnných variantách, ty by mohly váš trávicí trakt zbytečně zatížit. Pokud nemáte problémy s tolerancí lepku, sáhněte po pořádných pšeničných těstovinách. I zde si však raději odpusťte tučné omáčky, zálivky, a dokonce i kečup.

Foto: WS-Studio, Shutterstock.com

Zkuste rýži nebo vařené těstovinyFoto: WS-Studio, Shutterstock.com

Vařená zelenina

Pokud toužíte po zelenině, zkuste ji uvařit, což změkčí vlákna a usnadní trávení. Ideální varianta je uvařit si rýži a vylepšit ji trochou brokolice nebo mrkve. Také se nebojte zeleninových polévek, jsou skvělým zdrojem tekutin a snadno stravitelných živin.

Batáty

I když je dobré se při průjmu vyhýbat přílišnému množství vlákniny, malé množství však může pomoci. Sladké brambory - batáty obsahují rozpustnou vlákninu, která prospěje pevnější stolici. Batáty před konzumací však vždy oloupejte a tepelně zpracujte.

Banány

Banány jsou bohatým zdrojem draslíku, minerálu důležitého pro správnou funkci svalů, včetně střevního traktu. Při průjmu může dojít k jeho ztrátě, a banány tak mohou pomoci při doplnění tohoto důležitého minerálu. Dále také obsahují pektin, rozpustnou vlákninu, která má schopnost absorbovat vodu a pomáhat zpevnit stolici. Další velkou výhodou banánů je, že jsou lehce stravitelné a měkké, což znamená, že jsou šetrné k žaludku a střevům.

Jablečné pyré

Podobně jako banány i jablka jsou bohatá na pektin a také se dají ve formě pyré dobře konzumovat. Koupit nebo připravit si můžete i vlastní ovocnou přesnídávku a zajisté pro vás nebude velké překvapení, když vám doporučíme jablečno-banánovou. Pokud se rozhodnete pro koupi, zvolte varianty bez přidaného cukru.

Foto: kitty, Shutterstock.com

Jablečné pyré si připravíte snadno, stačí jablka rozvařit s trochou vody a rozmixovat Foto: kitty, Shutterstock.com

Vývar

Pokud nemůžete jíst pevnou stravu, zkuste popíjet vývar, který dodá vašemu tělu tekutiny a živiny. Vývar by měl být průhledný a neobsahovat příliš mnoho tuku nebo koření, které by vás zbytečně dráždilo. Při zlepšení vašeho stavu si ve vývaru můžete dopřát i menší kusy zeleniny, jako je mrkev.

Je-li průjem doprovázený vysokou horečkou, přítomností krve v stolici, bolestí břicha nebo známkami dehydratace, je vhodné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Pokud trvá průjem déle než 2 dny nebo se neustále zhoršuje, je rovněž doporučeno navštívit lékaře.

Načítám