Hlavní obsah

Batáty jsou v kurzu! Proč jimi občas nahradit brambory?

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lahodná nasládlá chuť batátů není jediný důvod, proč by měly mít místo ve vašem jídelníčku. Říká se jim sladké brambory a brambory opravdu mohou nahradit. Dají se zužitkovat na mnoho způsobů a mají příznivé účinky na zdraví. Mimo jiné pomáhají snižovat cholesterol a mají také super vliv na imunitu.

Článek

Zatímco brambory jsou už po dlouhá léta základní surovinou české kuchyně, s batáty se mnoho našinců zatím jen tak letmo oťukává. Přitom batáty dorazily z Ameriky do Evropy ještě asi o stovku let dříve než brambory. Jejich pěstování bylo ale o kapku náročnější. Rostliny povijnice batátové jsou totiž dost rozměrné, takže by na polích zabíraly hodně místa. Pravděpodobně z toho důvodu tehdy na starém kontinentě zvítězily brambory.

Ovšem ze světa tyhle přitažlivě oranžové hlízy nezmizely, oblibu si naopak získaly nejen v domácím Mexiku, ale po celé Střední a Jižní Americe a také v Africe. A dnes si po malých krůčcích snaží vydobýt své místo v našich krajích. Vyplatí se jim dát šanci.

Brambory, nebo batáty?

Pokud srovnáte batáty a brambory, co se obsahu živin týká, obě plodiny vynikají trochu v něčem jiném. Batáty jsou skvělým zdrojem vitaminu A, v jedné hlíze je až několikanásobek denní dávky. Brambory áčko prakticky neobsahují, soupeřit mohou ale v případě vitaminu C. Toho obsahují obě dvě plodiny dostatek, brambory však přeci jen o něco více. Stejně tak jsou obě zdrojem minerálů jako draslík, železo, hořčík, fosfor, v tomto případě jsou na tom celkem podobně, hořčíku mají více batáty, ostatních minerálů zase brambory.

Batáty a hubnutí

A je vhodné batáty zařadit i do dietního jídelníčku? Určitě. Pro zdravou vyváženou stravu je důležitá pestrost, proto se hodí klasické brambory čas od času nahradit batáty. Mají sice o trochu více sacharidů a cukrů, 100 g syrových batátů má zhruba 130 kcal, stejné množství brambor zhruba 90 kcal, na druhé straně tělu dodají zajímavé spektrum živin. Vařené batáty mají také nižší glykemický index než vařené brambory. V jejich prospěch hraje i solidní obsah vlákniny a samozřejmě nasládlá lahodná chuť, která vám udělá dietu zase o trochu veselejší.

Foto: Lolostock, Shutterstock.com

Sladké brambory můžete připravit na mnoho způsobůFoto: Lolostock, Shutterstock.com

Benefity batátů pro zdraví

  • Regulují hladinu cholesterolu - Batáty obsahují dobrou kombinaci fytosterolů, které se podílejí na snížení hladiny špatného LDL cholesterolů.
  • Nízký glykemický index - Ač mají batáty sladkou chuť, nemusíte se obávat, že by vám rozhodily hladinu krevního cukru. Mají totiž také dost vlákniny, která glykemický index potraviny obecně snižuje. Proto vás dobře zasytí a nebudou vás trápit neřízené chutě.
  • Protirakovinové účinky - Obsažený betakaroten a další cenné látky působí preventivně proti rakovině střev, žaludku, slinivky břišní a podle některých studií i prsu.
  • Udržují zdravý zrak - Díky vitaminu A, respektive betakarotenu, jsou velkým přínosem pro zdravý zrak, podobně jako mrkev.
  • Prospívají zažívání - Vláknina spolu s antioxidanty má také dobrý vliv na vaše zažívání. Napomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru a pomáhají předcházet nemocem střev.
  • Posilují imunitu - Díky vysokém obsahu vitaminu C, ale také díky již zmíněným bakteriálním kulturám, mají batáty dobrý vliv na imunitu.

Jídla s batáty

A teď to nejpříjemnější – jak si na batátech pochutnat? Dokážou suplovat brambory prakticky ve většině příloh, které z nich běžně vaříte. Ačkoli chuť bude samozřejmě jiná. Batáty jsou dobré vařené, ale ještě mnohem lepší pečené. Dají se z nich připravit hranolky, chipsy, batátové pyré, polévky i samostatné jídlo. Potřebujete inspiraci? Zkuste hřejivý batátový krém s kokosovým mlékem, noky z batátů s rukolovým pestem nebo dietní zapečené batáty se syrečky.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Batátové chipsy můžete beztrestně zobat třeba při sledování svého oblíbeného seriáluFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Sladká tečka

Nejen díky nasládlé chuti se batáty skvěle hodí i do sladkých receptů. Batátové pyré nebo strouhané batáty mohou představovat základ pro sladké pečení, dají se z nich vytvořit skvělé bábovky, brownies i variace na mrkvový dort. Podle našich receptů můžete vyzkoušet lahodné a vláčné lívance bez kynutí, můžete si z nich připravit chutné toasty nebo vyzkoušet jídlo, které vám zajistí explozi chutí – zapečené batáty s javorovým sirupem a parmazánem.

Foto: Deborah Lee Rossiter, Shutterstock.com

Batáty můžete směle propašovat i do sladkých moučníkůFoto: Deborah Lee Rossiter, Shutterstock.com

Batáty patří k nejzdravějším oranžovým potravinám. Víte, jak prospívají další plodiny zářivé oranžové barvy?

Reklama

Načítám