Hlavní obsah

Návod na úspěšný jarní detox. Přišly dny, kdy je nejlepší čas změnit jídelníček

Foto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

Foto: Maksym Azovtsev, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro s sebou přináší sluníčko s nábojem nové energie, zároveň je však nejlepším obdobím, kdy začít s odlehčeným a zdravějším stravováním. Lehký, pestrý a vyvážený jídelníček vám může vyřešit spoustu neduh a trápení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Buďte k sobě upřímní a podívejte se, jak vypadal váš jídelníček za poslední měsíce. Hlídali jste si ho nebo si usnadňovali vaření po fastfoodech? „Dáváme-li tělu potravu, která byla nešetrnými technologickými postupy zbavena živin a enzymů, je jasné, že nemá z čeho čerpat. Jídelníček by měl být složen tak, aby poskytl dostatek plnohodnotných bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků, dále pak vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jíme-li fastfoodová a prefabrikovaná jídla zbavená živin, nemůžeme se divit, že máme problémy se zažíváním a jsme unavení či trpíme pocity vyčerpanosti,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která se věnuje sestavování jídelníčků.

Zabraňte hromadění toxinů

Ládujeme-li se nezdravými potravinami, dochází v těle k nahromadění toxinů. „Například pro játra, což je detoxikační orgán, je toxický acetaldehyd z alkoholu. Ani fruktóza, která je hojně zastoupena ve slazených nápojích a cukrovinkách, není pro játra žádný med a dává jim pořádně zabrat. Jídelníček bohatý na živočišné tuky a sůl je žádoucí také eliminovat. Naopak jaterní enzymy odpovědné za odvod toxinů aktivuje třeba obyčejný česnek, řepa, listová zelenina, brokolice či mrkev,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Bylinky na regeneraci jater

  • Ostropestřec mariánský: Tato bylina je známá svou schopností chránit játra před poškozením a pomáhat jim se regenerovat. To díky obsažené látce zvané silymarin, která je skvělým přirozeným hepatoprotektorem.
  • Mléčný ostružiník: Další vynikající pomocník pro zdraví jater. Obsahuje také silymarin a další látky, které napomáhají detoxikaci jater a chrání je před poškozením.
  • Pampeliška: Tato rostlina není jenom krásná, ale také má úžasné benefity pro játra. Obsahuje látky podporující tvorbu žluči a detoxikaci jater. Kořen pampelišky navíc pomáhá při odstraňování toxinů z těla díky svým močopudným vlastnostem.
  • Šípek: Červený plod není jen bohatý na vitamin C, ale obsahuje také množství antioxidantů, které pomáhají chránit játra před poškozením volnými radikály. Díky tomu podporuje jejich regeneraci a zdraví.
  • Petržel: Obvyklá bylina v kuchyni má mnohem více využití než jen jako ozdoba na talíři. Obsahuje apigenin, látku, která pomáhá detoxikaci jater a snižuje záněty, což je pro ně velmi prospěšné.

Obnovu jater podpoří i koření jako kurkuma, šafrán či zázvor.

Pokud je vaším záměrem ozdravit tělo a prospět mu, nepojímejte detox tak, že organismu živiny ještě více odeberete, ale naopak mu živiny, vitaminy a minerální látky dopřejte ve formě hojného příjmu čerstvé zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek, ořechů a ryb.

Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Bylinky pomohou s regenerací jaterFoto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Péče o střeva

Dalším krokem, kterým snadno tělu prospějete, je podpora osídlení přátelských bakterií ve střevní mikroflóře pořádným nášupem probiotik. Probiotika dodáme tělu snadno stravou, jako jsou kysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, kváskové pečivo či fermentované luštěniny. Probiotika ocení vaše střeva i imunitní systém. „Na probiotika jsou bohaté kysané mléčné výrobky, které prošly fermentací, a patří sem kefír, acidofilní mléko, podmáslí, kyška, jogurty, ale najdeme i varianty bez laktózy, jako jsou nemléčné zakysané celozrnné výrobky z klíčeného ovsa,“ doporučuje Bc. Zuzana Melicharová, DiS., nutriční terapeutka Semix Pluso.

Upřednostnit bychom měli mléčné kysané výrobky v neochucené formě. „Přidané cukry totiž v zažívání kvasí a pomáhají v něm zvyšovat počet nepřátelských bakterií a my potřebujeme opak. Žádoucí je i druhy zakysaných mléčných výrobků střídat, neboť probiotické mléčné výrobky obsahují různé mléčné kultury,“ dodává Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Jak ozdravit jídelníček

Pojďte organismu pomoct tou nejlepší cestou, zahrňte do stravy žádoucí potraviny, které jsou bohaté především na živiny, bílkoviny a vlákninu. Ozdravený a odlehčený jídelníček prospěje zejména trávicímu ústrojí. „Trávicí trakt, ze kterého dochází ke vstřebání živin, je spojen s detoxikací organismu. Vyčistit střeva a udržet je fit vždy pomůže vláknina, kterou obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny, pseudoobiloviny a celozrnné obiloviny,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka ze Zdravého stravování. Žádoucí je i vitamin D, který má významnou roli v obranyschopnosti organismu. Zabezpečit bychom měli jeho denní příjem okolo 20 mikrogramů.

Kde hledat vitaminy

Vitamin D najdeme hojně zastoupený v rybím tuku a masu. Dobrým zdrojem jsou i žloutky či houby, například žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake. Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku. Volte lehce stravitelná jídla s šetrnou úpravou, jako je dušení či pečení nasucho v troubě a horkovzdušné fritéze. „To nejlepší, co pro své tělo můžeme udělat, je nastavit si zdravý životní styl a po celý rok mít pestrou a vyváženou stravu s dostatkem všech živin, minerálních látek, vitaminů a aminokyselin, které podporují tělo v jeho detoxikačních schopnostech. Extrémní půsty, hladovění a detoxy s sebou vždy nesou riziko nedostatku látek důležitých pro správné fungování našeho těla, orgánů a jejich funkcí,“ uzavírá Mgr. Kateřina Šimková.

Načítám