Hlavní obsah

Pozor, ať vám není zle. Kdy z rýže nebo chleba hrozí průjem?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Nechce se vám moc často do obchodu ani trávit v kuchyni více času, než je nezbytně nutné? Nakupujete ve velkém a jídlo chystáte na pár dní dopředu? Pak byste měli určitě vědět, která jídla raději neohřívat nebo nedávat do lednice. Nevhodné uložení a zpracování může znamenat zdravotní potíže.

Článek

Možná vám nevadí jíst tři dny po sobě ohřívanou omáčku nebo už lehce okoralý chleba. Chuťové buňky možná obelstíte, s vaším zažíváním už to ale může být horší. Kdy nevhodné skladování nebo ohřívání hotových jídel může zapříčinit otravu?

Rýži raději neohřívejte

Rýži konzumujte ideálně vždy čerstvě připravenou. Syrová rýže totiž často obsahuje bakterii bacillus cereus, která se nezničí ani vařením. A když pak rýži necháte vychladat při pokojové teplotě, bakterie se mohou pomnožit a způsobit až otravu. Pokud vám rýže zbyde a je vám líto ji vyhodit, pak ji ochlaďte co nejrychleji (například studenou vodou) a ihned uložte do chladničky. Před další konzumací by měla znovu projít varem, při ohřevu v mikrovlnné troubě ji důkladně promíchejte. Můžete ji ohřát i na pánvi.

Spory této bakterie mohou přežívat v syrovém mase, zelenině, párcích, těstovinách nebo polévkách. Nejčastěji ale kontaminace hrozí právě z rýže, i proto se otravě přezdívá syndrom čínských restaurací, ve kterých tvoří základ kuchyně. Otravu provází vodnatý průjem, malátnost a zvracení. Příznaky naštěstí většinou odezní během jediného dne.

Pozor si dejte i u oblíbeného sushi. Uvařenou rýži na jeho přípravu nenechávejte chladnout při pokojové teplotě a do receptu zahrňte rýžový ocet, který případné spory pomáhá likvidovat.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zbylou uvařenou rýži uložte co nejdříve do lednice, jinak se v ní mohou pomnožit nebezpečné bakterieFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Chléb vyndejte z igelitu

Domníváte se, že vše, co uložíte do lednice, vám déle vydrží? Rozhodně to neplatí pro všechny potraviny. Jednou z těch, které do lednice nepatří, je chléb a pečivo. V lednici se rychleji vysušují, okorají a začnou se rozpadat.

Chléb byste ale neměli ani ponechávat v plastovém sáčku, ve kterém jste si ho z obchodu přinesli. Zejména pokud jste ho koupili ještě teplý. V igelitu se sráží vlhkost a plíseň na sebe nenechá dlouho čekat. „Chléb a další pečivo zabalte nejlépe do kuchyňské utěrky či látkového sáčku z přírodního materiálu, jako je například bavlna, len nebo konopí,“ radí Barbora Hernychová ze společnosti Probio. Utěrka pomůže pohltit vlhkost, takže pečivo tak rychle nezplesniví.

Pokud chcete chléb jíst až za pár dní, raději ho zamrazte. Pak ho klidně do igelitového sáčku zabalte, aby nevyschnul nebo nenačichl.

U brambor pozor na barvu i klíčky

Brambory jsou oblíbenou přílohou, i tady ale dejte pozor. Jíst byste neměli ty, které jsou ještě zelené, ale ani ty, které jsou dlouho skladované nebo na kterých už raší klíčky. Narůstá v nich totiž množství toxického solaninu, který může vyvolat nevolnost, zvracení a křeče, výjimečně i selhání orgánů. Malé množství solaninu je ale ve všech bramborách, především ve slupce. Brambory byste tedy měli loupat, pokud je milujete i se slupkou, konzumujte jen nové brambory. Solanin se při vaření uvolňuje i do vody, pokud tedy vaříte starší brambory, vodu už dále nepoužívejte.

Ze stejného důvodu nejezte některou zeleninu, není-li dokonale zralá. „Pokud doma máte například nezralá rajčata, rozhodně si je nedávejte. Jsou totiž jedovatá kvůli obsahu toxinů, solaninu a tomatinu. Jestliže nemáte možnost nechat je dojít na sluníčku, dejte je třeba do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem,“ radí Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Foto: Kasikova Svetlana, Shutterstock.com

Ze starších brambor důkladně odstraňte klíčky i další tmavá místa a pořádně je oloupejte. Toxin solanin se vyskytuje ve vyšší koncentraci i 2 až 3 mm pod slupkouFoto: Kasikova Svetlana, Shutterstock.com

Nákaza z konzervy

Zavařujete houby nebo zeleninu, chystáte si fermentované saláty nebo domácí nugetu? Pak pozor na otravu způsobenou bakterií clostridium botulinum. Ta se s oblibou množí ve starých prošlých uzavřených konzervách, rizikem jsou i konzervy nesprávně zavařené doma. Otrava se projevuje křečemi v břiše a zvracením, ale i dýchacími potížemi, potížemi s polykáním, rozdvojeným viděním a celkovou slabostí, která může končit až ochrnutím.

Pozor – toxin nemění nijak výrazně chuť jídla. Nikdy proto nekonzumujte konzervy, jejichž obal je jakkoli poškozený, mají vyduté víčko nebo jejichž obsah po otevření vystříkne pod tlakem.

V souvislosti s botulismem je třeba zmínit i takzvaný botulismus kojenecký: ten vznikne následkem přemnožení bakterií clostridium v nezralé střevní sliznici u kojenců. Tyto bakterie se mohou vyskytnout v medu, proto by se neměl podávat dětem mladším jednoho roku.

Pokud jste zdravý jedinec, otrava se nemusí projevovat těmi nejvážnějšími příznaky. Je ale dobré je znát a zbytečně se nevystavovat riziku.

Reklama

Načítám