Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Lepenice je staročeský pokrm z mačkaných brambor, s kysaným zelím a smaženou cibulkou. Nejčastěji se podává jako příloha třeba k zabijačkovým specialitám nebo uzenému masu. Ovšem tato verze se škvarky obstojí i jako samostatný chod.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 500 g brambor
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 70 g vepřových škvarků
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tento recept je typickou ukázkou vydatné, skromné, ale velmi chutné staročeské kuchyně, která je oblíbená už po desetiletí.

Postup

01.

Brambory oloupejte a dejte vařit do osolené vody s kmínem.

02.

Mezitím na lžíci sádla orestujte na měsíčky nasekané cibule, přidejte nakrájené kysané zelí a asi 100 ml vody z vroucích brambor. Zamíchejte, přiklopte a asi 10 minut duste.

03.

Uvařené brambory slijte, ale nechte v nich asi 50 ml vody. Rozšťouchejte je a zamíchejte do nich podušené zelí s cibulkou.

04.

Škvarky prohřejte na pánvi a nakonec je zamíchejte do lepenice. Dle chuti dosolte a ihned podávejte.

>>>Máte rádi tradiční recepty? Dejte si hrachovou kaši s uzeným masem

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 654 kJ
Bílkoviny10,93 g
Tuky36,95 g
Sacharidy60,03 g
Sůl4,21 g
SAFA13,54 g
Vláknina10,39 g
Cukry23,1 g

Načítám