Hlavní obsah
3,2
(43)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jen na málokterá jídla mají lidé tak vyhraněný názor jako na koprovku a hrachovou kaši. Prostě je buď milujete, nebo je naopak nemůžete ani cítit. Máme pro vás recept na hrachovou kaši tak dobrou, že na ni změní názor i její největší nepřítel.

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Hrachová kaše
  • 300 g hrachu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml mléka
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
Smažená cibulka
  • 2 ks cibule
  • 1 dl rostlinného oleje
Maso
  • 2 plátky uzeného masa
  • 1/2 dl rostlinného oleje
Článek

Postup

01.

Hrách den předem namočte do vody – mělo by jí být klidně víc než dvojnásobek objemu hrachu, opravdu hodně jí nasaje. Druhý den hrách neceďte, ale přímo v této vodě uvařte úplně doměkka, trvá to asi 40 minut.

Tip: Pokud nemáte čas hrách namáčet, místo zeleného použijte žlutý půlený hrách – uvaříte ho doměkka i bez máčení. Počítejte ovšem s tím, že namáčení snižuje nadýmavost luštěniny.

02.

Mezitím si připravte cibuli. Nakrájejte ji na půlkolečka a ve vrstvě oleje ji pozvolna za častého míchání osmažte dozlatova. Pozor, závěr je opravdu hodně rychlý a nezapomeňte, že v horkém oleji cibule ještě dojde. Někdy je proto lepší cibulku včas vyjmout, aby se nespálila. Voňavý cibulový olej ale rozhodně nevylévejte!

03.

Když je hrách měkký, neceďte ho a přidejte k němu sůl, kousek másla a teplé mléko a vše rozmixujte na hladkou kaši. Kaši připravujte spíš řidší – vždycky totiž trochu zhoustne. Hrnec s kaší vraťte na plotnu, přidejte prolisovaný česnek a majoránku a ještě pořádně prohřejte. Mezitím si na troše oleje opečte uzené maso.

04.

Hrachovou kaši podávejte s křupavou cibulkou politou jednou dvěma lžicemi cibulového oleje a s plátkem uzeného masa.

Tip: Místo uzeného masa můžete podávat také vařené či sázené vejce.

Máte rádi hrachovou kaši, nebo vás nepřemluvíme?

Reklama

Načítám