Hlavní obsah
3,0
(213)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Možná jste tu zprávu zachytili: BBC zařadila před časem vepřové sádlo mezi 10 nejzdravějších potravin. Že je sklenice voňavého sádla ve spíži hotový poklad a miska křupavých škvarků opravdová pochoutka, věděli ale už dávno i naši předkové. Jak si takovou dobrotu pořídit vlastními silami?

5 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 sklenici
Budete potřebovat
  • 1 kg syrového vepřového sádla
  • 100 ml vody
Na dokončení a k podávání
  • 60 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Z uvedeného množství surovin získáte sklenici voňavého vepřového sádla a misku domácích škvarků. Sádlo si vychutnejte jenom tak se špetkou soli a cibulí na čerstvém chlebu, využijete ho i jako základ pro polévky a jednoduchá jídla z brambor, na smažení, a dokonce i do kynutých buchet a k léčení různých neduhů… Jak nejlépe využít domácí škvarky, vám radit určitě nemusíme, nejlepší jsou jenom tak s chlebem nebo ve škvarkových pagáčcích.

Postup

01.

Studené sádlo nakrájejte na kostky velké přibližně 2 cm: snažte se přitom, aby byly všechny kousky stejně velké.

02.

Nakrájené sádlo dejte do velkého těžkého hrnce, podlijte vodou a při mírné teplotě zvolna zahřívejte, občas promíchejte.

03.

Až se voda odpaří a kostičky sádla pustí dostatek tuku (trvá to asi půl hodiny i víc), můžete teplotu zvýšit, ale jenom mírně. Dál zvolna škvařte, občas promíchejte a hlídejte, aby se škvarky nepřipálily.

04.

Zhruba po další půlhodině (podle velikosti kousků a výkonu sporáku) budou škvarky krásně zlatavé a při míchaní začnou „šustit“ – sceďte je přes kovový cedník vyložený jemným plátýnkem a dobře je vymačkejte obrácenou stranou lžíce.

Tip: Chcete-li opravdu křupavé škvarky, vraťte je po přecezení do hrnce, přidejte trochu vyškvařeného sádla a pár lžic mléka a ještě chvíli je zvolna škvařte, až se mléko odpaří.

05.

Procezené sádlo zchlaďte a uchovejte v lednici, hotové škvarky podávejte ještě teplé, lehce osolené s chlebem nebo je uchovejte v lednici na pozdější použití.

Křupavé škvarky patří k masopustu stejně jako různé smažené sladkosti z kynutého těsta. Víte, jak udělat skvělé domácí koblihy?

Načítám