Článek
Lokše patří mezi tradiční pokrmy či přílohy – podávaly se ke sváteční huse, ale mnohdy se lokše jedly jako samostatný pokrm, ať již naslano třeba se zelím, nebo nasladko, pocukrované s mákem či potřené povidly. Dnes se vracejí do obliby, protože jsou jednoduché, poctivé a chuťově neodolatelné. Stačí pár brambor, špetka soli a trocha času.
Postup
01.
Brambory uvařte ve slupce, nechejte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle do mísy nebo na vál.
K nastrouhaným bramborám přidejte mouku a osolte. Mouku nedávejte všechnu, ale postupně ji přidávejte během zadělávání rukama. Těsto nesmí být příliš tuhé, ale ani se nesmí moc lepit. Kdyby se lepilo, přidejte mouku.
02.
Hotové těsto rozdělte na 12–15 dílků. Pracovní desku pomoučete a kusy těsta vyválejte na placky. Na suché plotýnce nebo pánvi je opečte z obou stran, dokud se na nich neudělají puchýřky a nezačnou se nafukovat.
Ještě horké placky pomažte rozpuštěným sádlem (nebo máslem) a můžete je zavinout nebo dávat na hromádku na sebe.



