Hlavní obsah
Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Lokše jsou jednoduché a přitom naprosto kouzelné tím, že hravě zastoupí knedlíky. Tenké placky z vařených brambor se pečou na suché pánvi či plotně a mažou se máslem nebo sádlem. Mohou se plnit zelím anebo mákem a podávat třeba k večeři. Rozhodně se vyplatí se je naučit.

45 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g brambor
  • 260 g hladké mouky
    1
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Lokše patří mezi tradiční pokrmy či přílohy – podávaly se ke sváteční huse, ale mnohdy se lokše jedly jako samostatný pokrm, ať již naslano třeba se zelím, nebo nasladko, pocukrované s mákem či potřené povidly. Dnes se vracejí do obliby, protože jsou jednoduché, poctivé a chuťově neodolatelné. Stačí pár brambor, špetka soli a trocha času.

Postup

01.

Brambory uvařte ve slupce, nechejte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle do mísy nebo na vál.

K nastrouhaným bramborám přidejte mouku a osolte. Mouku nedávejte všechnu, ale postupně ji přidávejte během zadělávání rukama. Těsto nesmí být příliš tuhé, ale ani se nesmí moc lepit. Kdyby se lepilo, přidejte mouku.

02.

Hotové těsto rozdělte na 12–15 dílků. Pracovní desku pomoučete a kusy těsta vyválejte na placky. Na suché plotýnce nebo pánvi je opečte z obou stran, dokud se na nich neudělají puchýřky a nezačnou se nafukovat.

Ještě horké placky pomažte rozpuštěným sádlem (nebo máslem) a můžete je zavinout nebo dávat na hromádku na sebe.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 890,25 kJ
Bílkoviny11,95 g
Tuky8,68 g
Sacharidy78,8 g
Sůl1,53 g
SAFA3,34 g
Vláknina5,15 g
Cukry2,72 g

Načítám