Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento recept připravíte doslova za pár korun. Stačí trochu brambor, sádla a mouky na lokše a na houbovou směs houby z lesa a bylinky ze zahrádky.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 kusy
Na houbovou směs:
  • 200 g čerstvých hub
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 špetka celého kmínu
  • 2 špetky soli
Na lokše:
  • 80 g hladké mouky
  • 300 g brambor
  • 2 lžíce sádla
  • 3 špetky soli
K podávání:
  • 4 lžičky zakysané smetany
  • 1 ks jarní cibulky
Článek

Češi a Slováci jsou jedni z nejvášnivějších houbařů. Jsou země, kde tento fenomén vůbec neznají, nebo je tam houbaření dokonce úplně zakázáno. Letos v létě dost pršelo a hodně z vás jistě vyrazilo do lesa. Nechť vám je dnešní recept inspirací, co s čerstvými houbami.

Postup

01.

Brambory i se slupkou uvařte předem do změknutí a nechte zcela zchladnout.

02.

V hrnci na másle krátce orestujte pokrájenou jarní cibulku (světlou část), po chvíli přidejte nakrájené houby, dále nasekané bylinky, kmín a sůl. Zamíchejte a přiklopte. Houby duste asi 15 minut.

03.

Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle a přendejte do mísy. Přidejte hladkou mouku a ručně vypracujte pružné nelepivé těsto, až nyní ho osolte. Osolené těsto řídne, tak pracujte rychle.

04.

Na pomoučeném válu vyválejte tenké placky a ty z obou stran pečte na rozpálené suché pánvi nebo litinové plotýnce. Ještě horké je potřete sádlem.

05.

Lokše podávejte s houbovou směsí, troškou zakysané smetany a nasekanou zelenou částí jarní cibulky.

Načítám