Hlavní obsah

Recepty s pečivem: Vepřová pečeně s chlebovou krustou

Foto: Mona Martinů

Zkuste pečeni ozvláštnit chlebovou krustou s bylinkami!Foto: Mona Martinů

Reklama

V dalším díle našeho seriálu Recepty s pečivem jsme pro vás nachystali možná trochu netradiční recept na chlebovo-bylinkovou krustu. Jestli máte rádi pečené maso – ať už vepřové, kuřecí nebo rybí, musíte tuhle krustu vyzkoušet!

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že maso a ryby nejde péct zrovna na mnoho způsobů, různé krusty ale většinou nedají skoro žádnou práci a váš jídelníček přitom skvěle oživí. Na kuře se hodí třeba hořčičná krusta (recept najdete v článku Souboj receptů: Kuře 3x jinak), na vepřovou pečeni nebo lososa zase třeba ta dnešní, chlebovo-bylinková.

Na 2 porce potřebujete: 400 g vepřové pečeně vcelku (ideálně bez kosti), 4 plátky bílého chleba (můžete použít i toastový), svazek bylinek v libovolném složení, hodí se plocholistá petržel, koriandr, saturejka, šalvěj nebo bazalka, 1 lžičku sušené citronové kůry nebo kůru z 1 citronu, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, čerstvě mletý pepř a sůl (nejlépe mořskou).

Postup: Bylinky opláchněte a nasekejte v mixéru najemno, dobře vám v tomto případě poslouží i tyčový mixér se sekacím nástavcem, který doma někde určitě máte. Přidejte na kostičky nakrájený bílý chléb, citronovou kůru, pepř a sůl a vše ještě jednou promixujte, aby vznikla jemná směs. Vyndejte sekací nože a vše promíchejte s olivovým olejem, aby vznikla hustá, ale pohromadě držící pasta.

Pečeni zlehka ze všech stran naklepejte, podle chuti ještě osolte a opepřete a vložte do pekáčku. Vršek pečeně potřete připravenou pastou a vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia a pečte asi 60 minut, aby se maso propeklo. V případě potřeby maso přikryjte olejem potřeným alobalem nebo poklicí, aby se krusta předčasně nepřipálila. Na závěr zvyšte teplotu v troubě asi na 210 stupňů Celsia a pečte ještě asi 15 minut, aby byla krusta opravdu křupavá.

Příští týden se v seriálu Recepty s pečivem můžete těšit na slanou žemlovku!

Reklama

Načítám