Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Kdo tvrdí, že ze salátu se nedá najíst, ještě nepoznal náš! Díky šťavnatému hovězímu steaku totiž uspokojí i milovníka vydatných pokrmů.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks brambor
  • 2 špetky soli a pepře
  • 1 lžíce oleje
  • 220 g hovězího steaku z nízkého roštěnce
  • 125 g mixu listových salátů
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 100 g strouhaného parmazánu
    7
zálivka
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
    12
  • 1 lžička dijonské hořčice
    10
  • 2 lžíce sezamových semínek
    11
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 špetka soli a pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Pokud doma nemáte javorový sirup do zálivky, nahraďte ho tekutým medem. Pro vylepšení ještě přidejte k sezamovým semínkům lžičku semínek lněných.

Postup

01.

Očištěné, ale neoloupané brambory dejte do hrnce a uvařte je v osolené vodě doměkka - trvá to asi 10-15 minut.

02.

Prošlehejte všechny suroviny na zálivku a většinu jí promíchejte s pokrájenými, ale ještě teplými brambory. Směs občas opět promíchejte, zálivka se tak krásně vsákne do brambor.

03.

Na větší pánvi rozehřejte olej. Opečte na něm opepřený steak dle vašich preferencí (přehlednou tabulku propečenosti najdete níže) a poté ho odložte odpočinout na prkénko před krájením.

04.

Mezitím k bramborám přimíchejte mix salátu, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, nasekaný kopr a zbytek zálivky. Steak nakrájejte na slabé plátky, rozložte na salát, vše osolte a zasypte parmazánem.

Stupně propečení podle teploty uvnitř steaku

Kuchyňský teploměr zapíchněte do nejširší části a změřte vnitřní teplotu:

  • Bleu (43–49 °C): Střed je tmavě červenofialový, studený, lepkavý. Maso je mírně šťavnaté.
  • Rare (49–54 °C): Střed je jasně červenofialový, teplý a měkký. Maso je šťavnaté.
  • Medium rare (54–57 °C): Střed je jasně červený, teplý a měkký. Maso je velmi šťavnaté.
  • Medium (57–63 °C): Střed je růžový a poddajný. Maso je lehce šťavnaté.
  • Medium well (63–68 °C): Střed je hnědý s růžovým nádechem. Maso je málo šťavnaté.
  • Well done (více než 68-70 °C): Steak je zcela propečený do hnědé barvy. Maso je málo šťavnaté.
Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 300,34 kJ
Bílkoviny50,54 g
Tuky60,82 g
Sacharidy68,7 g
Sůl1,16 g
SAFA19,63 g
Vláknina9,31 g
Cukry21,54 g

Načítám