Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Fenomén zvaný dubajská čokoláda vás jistě neminul... Spojení pistáciového krému a křupavého těsta kataifi spolu s čokoládou tvoří dokonalou souhru. V dnešním receptu jsme variaci na dubajskou čokoládu zkombinovali s vrstvou ze smetanového sýra, nutellou a jahodami.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Pistáciová vrstva
  • 40 g kataifi těsta
  • 1 lžíce másla
  • 80 g pistáciové pasty
  • 1/2 lžíce pasty tahini
Cheesecakeová vrstva
  • 125 g sýru Philadelphia
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
K dokončení
  • 1 lžíce nutelly
  • 5 ks čerstvých jahod
Článek

Dubajská čokoláda se stala tak oblíbenou, že kvůli její výrobě skoro došly všechny pistácie na světě. Zájem o ni vyvolal i vlnu receptů, které z její chuti a surovin vycházejí - příkladem je tento dezert do skleničky, který si můžete připravit celkem snadno. Filo těsto kataifi, které je křupavou složkou čokolády, seženete v prodejnách s řeckými či arabskými specialitami. Pistáciový krém použijte slazený.

Postup:

01.

Nitky kataifi těsta nařezejte na drobné nudličky. Na pánvi na másle je opékejte na mírném až středním ohni asi 10 minut dozlatova. Nechte je zchladnout.

02.

Poté je smíchejte se slazeným pistáciovým krémem a sezamovou pastou tahini a vytvořte křupavou náplň.

03.

V míse společně vyšlehejte elektrickým šlehačem smetanový sýr Philadelphia se smetanou a moučkovým cukrem. Do vzniklého krému přidejte kondenzované mléko a znovu krátce prošlehejte.

04.

Na dno skleniček nandejte křupavou pistáciovou vrstvu a na ní vrstvu ze smetanového sýra. Navrch pak trochu nutelly a nakonec nakrájené čerstvé jahody.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 500,93 kJ
Bílkoviny16,78 g
Tuky61,93 g
Sacharidy52,23 g
Sůl0,67 g
SAFA27,17 g
Vláknina5,99 g
Cukry35,5 g
Související témata:
Dubajská čokoláda

Načítám