Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: © Česká televize Koňaříková Eva

Foto: © Česká televize Koňaříková Eva

Porotci z pořadu Peče celá země si pro soutěžící připravili pořádnou výzvu. Pistáciový rebarborový tart s cukrovým poklopem vypadá složitě, ale výsledek stojí za to. Je nádherný! Zkusíte ho podle našeho receptu? A když se poklop nepovede, nevadí, dort bude luxusní i bez něj.

1 hod.
Příprava
50 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Pâte sablée (sušenkový korpus)
  • 125 g hladké mouky
  • 45 g másla
  • 48 g cukru moučka
  • 30 g vejce
  • 1 g soli
Pistáciový frangipane (ořechový krém)
  • 100 g jemně mletých pistácií
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g vejce
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 1 g soli
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 500 g rebarbory
  • 60 g meruňkového džemu
Jahodový gel
  • 150 g jahodového pyré
  • 10 g krupicového cukru
  • 1 g agaru
  • 15 g pistácií
Cukrová kupole
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g glukózy
  • 50 g vody
Na dokončení
  • 100 g mléčné čokolády
Článek

Říkáte si, že mechové cupcaky podle Josefa Maršálka byste zvládli levou zadní a v soutěži Peče celá země vám zatím chyběla pořádná výzva? To se nyní mění. Tento tart neboli dort je opravdu pořádný oříšek. Troufnete si na něj? S naším receptem se to povede!

Peče celá země: III. řada

Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef MaršálekMichaela Landová, moderuje dvojice Václav KoptaTereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.

01.

Na korpus pâte sablée: Do mouky rozdrobte studené máslo, vsypte cukr a sůl a vypracujte drobenku. Poté přidejte vejce a rychle a krátce zamíchejte do těsta. Dejte do lednice na 10 minut vychladnout, poté vyválejte na pomoučněném vále plát na výšku 2-3 mm a těstem vyložte dobře máslem vymazanou dortovou formu či ráfek.

02.

Na pistáciový krém frangipane: Utřete dohladka máslo s cukrem, solí a semínky z vanilkového lusku. Do směsi přidejte pistáciovou mouku (najemno namleté pistácie), škrob a vejce. Vzniklý krém naneste pomocí cukrářského sáčku ve stejné vrstvě do předem připraveného základu ve formě. Na povrch narovnejte na 2 cm velké kousky nakrájenou rebarboru. Ihned dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 35-40 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a potřete rozvařeným meruňkovým džemem smíchaným s 20 g vody.

03.

Na jahodový gel: V rendlíku smíchejte cukr a agar, přidejte pyré a za stálého míchání tuto směs přiveďte k varu. Vařte 1 minutu. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a poté pomocí ponorného mixéru rozmixujte na homogenní krémovou hmotu. Tou naplňte sáček s úzkou cukrářskou zdobičkou a na povrch upečeného a vychladlého tartu tvořte asymetricky ozdobné špičky. Dodekorujte kousky na půlky rozkrojených pistácií.

04.

Na cukrovou kopuli: Do malého hrnce navažte cukr, vodu a glukózu a přiveďte k varu. Vařte na 150 °C. Keramickou míchací mísu (soutěžící měli k dispozici Mason Cash) obalte potravinářskou fólií. Doprostřed dejte olejem řádně potřený dortový ráfek. Doprostřed tohoto ráfku na fólii nalijte vychladlý cukrový rozvar o teplotě 110-120 °C. Pomalým tlačením na dortový ráfek směrem dolů vzniká kupole. V této pozici ráfek držte, dokud kupole zcela nevychladne. Poté ji opatrně sejměte z mísy a fólie. Odložte stranou.

05.

Kompletace: Upečený tart překryjte kupolí. Mléčnou, bílou nebo jako v soutěži ruby čokoládu vytemperujte a natřete na pásek z tvrdého plastu o velikosti 4 × 58 cm. Ještě před zatuhnutím ho omotejte kolem celého tartu. Čokoládu nechte vykrystalizovat a poté opatrně pásek z čokolády sejměte.

Načítám