Článek
Říkáte si, že mechové cupcaky podle Josefa Maršálka byste zvládli levou zadní a v soutěži Peče celá země vám zatím chyběla pořádná výzva? To se nyní mění. Tento tart neboli dort je opravdu pořádný oříšek. Troufnete si na něj? S naším receptem se to povede!
Peče celá země: III. řada
Třetí řada českého oblíbeného pořadu Peče celá země je znovu plná pečení sladkých i slaných dobrot, na pekaře a cukráře opět dohlížejí Josef Maršálek a Michaela Landová, moderuje dvojice Václav Kopta a Tereza Bebarová. Inspirujte se u sledování pořadu jedním z našich sladkých receptů.
01.
Na korpus pâte sablée: Do mouky rozdrobte studené máslo, vsypte cukr a sůl a vypracujte drobenku. Poté přidejte vejce a rychle a krátce zamíchejte do těsta. Dejte do lednice na 10 minut vychladnout, poté vyválejte na pomoučněném vále plát na výšku 2-3 mm a těstem vyložte dobře máslem vymazanou dortovou formu či ráfek.
02.
Na pistáciový krém frangipane: Utřete dohladka máslo s cukrem, solí a semínky z vanilkového lusku. Do směsi přidejte pistáciovou mouku (najemno namleté pistácie), škrob a vejce. Vzniklý krém naneste pomocí cukrářského sáčku ve stejné vrstvě do předem připraveného základu ve formě. Na povrch narovnejte na 2 cm velké kousky nakrájenou rebarboru. Ihned dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 35-40 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a potřete rozvařeným meruňkovým džemem smíchaným s 20 g vody.
03.
Na jahodový gel: V rendlíku smíchejte cukr a agar, přidejte pyré a za stálého míchání tuto směs přiveďte k varu. Vařte 1 minutu. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a poté pomocí ponorného mixéru rozmixujte na homogenní krémovou hmotu. Tou naplňte sáček s úzkou cukrářskou zdobičkou a na povrch upečeného a vychladlého tartu tvořte asymetricky ozdobné špičky. Dodekorujte kousky na půlky rozkrojených pistácií.
04.
Na cukrovou kopuli: Do malého hrnce navažte cukr, vodu a glukózu a přiveďte k varu. Vařte na 150 °C. Keramickou míchací mísu (soutěžící měli k dispozici Mason Cash) obalte potravinářskou fólií. Doprostřed dejte olejem řádně potřený dortový ráfek. Doprostřed tohoto ráfku na fólii nalijte vychladlý cukrový rozvar o teplotě 110-120 °C. Pomalým tlačením na dortový ráfek směrem dolů vzniká kupole. V této pozici ráfek držte, dokud kupole zcela nevychladne. Poté ji opatrně sejměte z mísy a fólie. Odložte stranou.
05.
Kompletace: Upečený tart překryjte kupolí. Mléčnou, bílou nebo jako v soutěži ruby čokoládu vytemperujte a natřete na pásek z tvrdého plastu o velikosti 4 × 58 cm. Ještě před zatuhnutím ho omotejte kolem celého tartu. Čokoládu nechte vykrystalizovat a poté opatrně pásek z čokolády sejměte.
Zkusit také můžete snazší variantu, křehký švestkový koláč s mandlovou náplní (frangipane tart).