Článek
Domácí zmrzliny jsou velmi oblíbený letní dezert a získávají si stále větší oblibu. Nejvíc asi frčí domácí ovocné nanuky, ale možná si občas rádi dáte krásně smetanovou variantu, ve které hraje jednu z hlavních rolí i sezam – a jeho skvělá chuť vás překvapí.
Postup
01.
Smetanu vyšlehejte do pevné šlehačky a poté do ní zašlehejte kondenzované mléko. Vmíchejte semínka asi z poloviny vanilkového lusku (lze nahradit i trochou nastrouhané fazole tonka). Hladkou hmotu vložte do uzavíratelné nádoby a dejte ji, ideálně přes noc, zamrazit.
02.
Pánev rozpalte na střední stupeň a pak na ni nasypejte světlá sezamová semínka. Za stálého míchání je nasucho opražte do zlatohněda – celou dobu je kontrolujte, nesmějí se připálit. Až budou mít zlatou barvu, přendejte je do hmoždíře nebo jiné vhodné nádoby a rozmačkejte. Budou mít díky tomu krásnou vůni i chuť.
03.
Před podáváním vyndejte zmrzlinu z mrazáku, přeložte ji do mísy a rozmačkaný sezam do ní lžící zapracujte. Pokud přitom zmrzlina povolí až moc, vraťte ji na chvilku na mrazák. Podávejte ji v miskách posypanou sezamovými semínky.
Tip: Pro větší efekt můžete zmrzlinu naložit do zmrzlinových kornoutů.
Moderní a oblíbená je i zmrzlina z černého sezamu.