Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nabídka zmrzlin je víc než bohatá a možná jste ochutnali i hodně netradiční varianty. Co ale sezamová? Jestli jste ji ještě neochutnali, udělejte si ji jednoduše doma. Budete překvapeni, jak skvělá je!

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 1/2 lusku vanilkového lusku
  • 40 g sezamových semínek
Na dohotovení
  • 1 lžička sezamových semínek
Článek

Domácí zmrzliny jsou velmi oblíbený letní dezert a získávají si stále větší oblibu. Nejvíc asi frčí domácí ovocné nanuky, ale možná si občas rádi dáte krásně smetanovou variantu, ve které hraje jednu z hlavních rolí i sezam – a jeho skvělá chuť vás překvapí.

Postup

01.

Smetanu vyšlehejte do pevné šlehačky a poté do ní zašlehejte kondenzované mléko. Vmíchejte semínka asi z poloviny vanilkového lusku (lze nahradit i trochou nastrouhané fazole tonka). Hladkou hmotu vložte do uzavíratelné nádoby a dejte ji, ideálně přes noc, zamrazit.

02.

Pánev rozpalte na střední stupeň a pak na ni nasypejte světlá sezamová semínka. Za stálého míchání je nasucho opražte do zlatohněda – celou dobu je kontrolujte, nesmějí se připálit. Až budou mít zlatou barvu, přendejte je do hmoždíře nebo jiné vhodné nádoby a rozmačkejte. Budou mít díky tomu krásnou vůni i chuť.

03.

Před podáváním vyndejte zmrzlinu z mrazáku, přeložte ji do mísy a rozmačkaný sezam do ní lžící zapracujte. Pokud přitom zmrzlina povolí až moc, vraťte ji na chvilku na mrazák. Podávejte ji v miskách posypanou sezamovými semínky.

Tip: Pro větší efekt můžete zmrzlinu naložit do zmrzlinových kornoutů.

Moderní a oblíbená je i zmrzlina z černého sezamu.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 208,73 kJ
Bílkoviny8,33 g
Tuky37,03 g
Sacharidy39,27 g
Sůl0,26 g
SAFA21,66 g
Vláknina0,72 g
Cukry38,95 g

Načítám