Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Milujete tuhle klasiku z dětství? Vyzkoušejte ji s jemnou vanilkovou omáčkou a chutí šťavnatého lesního ovoce. Buchtičky ze špaldové mouky chutnají jemně po oříšcích.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Buchtičky
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 40 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 300 ml mléka
  • 1 ks žloutků
  • 60 g másla
K dohotovení
  • 3 ks žloutků
  • 100 g cukru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 250 ml smetany na vaření 12%
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička škrobu
  • 300 g mraženého lesního ovoce
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy mouku, přidejte špetku soli, rozehřáté máslo, zbylý cukr a žloutek. Přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi 45 minut.

02.

Velkou kulatou formu nebo pekáček vymažte máslem. Odebírejte kousky těsta, tvarujte malé buchtičky a skládejte je do pekáčku. Nechte je kynout ještě 15 minut a pak je pečte asi půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C.

03.

Mezitím připravte krém. V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem. Přidejte semínka vanilkového lusku, vmíchejte smetanu, mléko, rum a škrob a směs pomalu zahřívejte a šlehejte, dokud nezhoustne.

04.

Lesní ovoce dejte do čistého rendlíku a přidejte vanilkový cukr. Pomalu zahřívejte. Směs krátce povařte a stáhněte z ohně. Hotové buchtičky podávejte přelité krémem a ovocem.

Co udělat ze zbylých bílků? Výborné a jednoduché jsou hned měkké zdravé mrkvové kokosky anebo italské mandlové sušenky bez mouky.

Reklama

Načítám