Hlavní obsah
3,1
(112)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Aktualizováno

Pro někoho hlavní jídlo, pro jiného spíš dezert – pro většinu ale chuť, která vyvolá vzpomínky na dětství. Zapomeňte na řídké pudinkové omáčky ze školní jídelny. Připravte si buchtičky s vůní rumu a dokonalým krémem s pravou vanilkou. Zachutnají i těm, kteří tvrdí, že tohle sladké jídlo nemají rádi.

1 hod., 30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Buchtičky
  • 180 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 120 g cukru krupice
  • 400 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka soli
Vanilkový krém
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 1 ks mleté vanilky
  • 4 ks žloutků
  • 50 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Na potření
  • 80 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do menšího hrnce vlijte smetanu a zahřejte ji těsně pod bod varu. Vyškrábněte do ní semínka z lusku vanilky – bude stačit z jedné poloviny – a nechte smetanu zatím stranou, vanilka ji krásně provoní.

02.

Připravte si kvásek: z mléka odeberte 4–5 lžic, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít, bude stačit deset minut.

03.

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr a špetku soli a rozklepněte k ní vejce. Máslo rozpusťte ve zbytku mléka a vlažné vlijte k mouce. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké, pružné, nelepivé těsto – možná bude potřeba přidat ještě lžíci mouky. Těsto má být hebké, ale nesmí se lepit na stěny mísy. Povrch posypte hladkou moukou a nechte kynout asi hodinu.

04.

Máslo na potírání rozpusťte v misce a pořádně vymažte pekáč, zbytek si připravte k ruce. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 4 až 5 částí. Z každé vyválejte váleček a rozkrájejte na stejně velké díly, ze kterých můžete ještě vytvarovat kuličky – ale není to nutné. Každou buchtičku pomažte ze všech stran připraveným máslem a skládejte do pekáčku jednu vedle druhé. Pečte v rozpálené troubě asi 30 minut dozlatova.

05.

Zatímco se pečou buchtičky, dokončete krém. Ve větším hrnečku pořádně prošlehejte žloutky s cukrem. K vanilkové smetaně přidejte špetku soli a začněte ji zahřívat. K žloutkům přilijte sběračku teplé smetany a znovu prošlehejte. Zbytek smetany dál opatrně zahřívejte. Když je horká, vlijte do ní žloutkovou hmotu a za stálého míchání povařte chvilku do zhoustnutí. Ihned odstavte a přelijte do servírovací mísy. Během chladnutí ještě několikrát promíchejte.

06.

Máslo, které vám zbylo z potíraní, znovu rozpusťte a přidejte k němu lžíci rumu a lžičku moučkového cukru. Hotové buchtičky vyndejte z trouby a ihned potřete rumovým máslem – buchtičky se navoní a zůstanou déle vláčné. Podávejte teplé s vanilkovou omáčkou.

Tip: Někdy se stane, že je buchtiček víc než strávníků a nějaké vám zůstanou. Druhý den z nich můžete připravit luxusní žemlovku. Zbylé buchtičky navlhčete mlékem, ve kterém rozšleháte žloutek a zapečte i se zbytkem krému. Můžete je proložit nakrájeným jablkem a ozdobit bílkovým sněhem.

Máte rádi dukátové buchtičky?

Reklama

Související témata:

Načítám