Hlavní obsah
3,3
(116)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ať už jim budete říkat kynuté knedlíky, dampfnudel jako Rakušané, anebo parené buchty, jak se jmenují na Slovensku, vždy s nimi sklidíte úspěch. Bílé nadýchané knedlíky připravené v páře můžete plnit podle libosti: ovocem, hustšími povidly nebo i kousky čokolády. Na vás je i volba posypky.my jsme vsadili na kombinaci borůvky a strouhaný perník.

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 300 ml mléka
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
Na dokončení a k podávání
  • 60 g hladké mouky
  • 5 lžic oleje
  • 2 hrsti borůvek
  • 60 g perníku na strouhání
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 100 g másla
Článek

Postup

01.

Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte do něj lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte krátce vzejít kvásek.

02.

Do mísy robota prosejte mouku se špetkou soli, přidejte zbytek cukru, vejce a vzešlý kvásek a vypracujte hladké a pružné, spíše měkčí těsto. Buďte trpěliví, chvíli to potrvá. Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, štědře jej posypte moukou a nechte v teple kynout asi 45 až 60 minut. Znáte 7 fíglů, s nimiž se vám kynuté těsto vždycky povede?

03.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte do čtverce vysokého asi 1 cm. Rádýlkem nakrájejte na čtverce velké asi 7 × 7 cm. Doprostřed každého čtverce dejte pár borůvek (nebo lžičku jiné náplně), spojte vždy dva protilehlé rohy, poté vytvarujte buchty a položte na pomoučený vál spojem dolů. Až budou hotové všechny buchty, zakryjte je utěrkou a nechte ještě asi 15 až 20 minut kynout.

04.

Zatímco buchty odpočívají, přiveďte ve velkém hrnci k varu tolik vody, aby dosahovala těsně pod pařák. Až se bude voda vařit, ztlumte částečně plamen, aby jenom lehce probublávala, vložte do hrnce pařák a štědře jej potřete olejem. Olejem jemně potřete také buchty a vložte je na pařák tak, aby měly dost místa – nám se vešly čtyři. Hrnec přiklopte a buchty vařte v páře 16 až 18 minut. Poté odklopte, hned je propíchejte špejlí, vyjměte a připravte další várku.

05.

Hotové buchty štědře polijte rozpuštěným máslem, posypte domácím strouhaným perníkem a případně i troškou moučkového cukru a ihned podávejte. A znáte 5 triků, jak z ovocných knedlíků dostat ještě víc?

Reklama

Načítám