Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Nedávno sdílel na své facebookové stránce slavný Jamie Oliver jeden ze svých starších receptů na čokoládovou pěnu. Tak mě zaujal, že jsem ho musela hned druhý den vyzkoušet!

15 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 špetka soli
  • 4 ks vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 150 ml 40% smetany ke šlehání
  • 30 ml mandlového likéru amaretto
  • 1,5 lžíce kakaového prášku
  • 2 hrsti čerstvého ovoce
Článek

U receptů Jamieho Olivera většinou nešlápnete vedle. Tento proslulý britský kuchař se poprvé na televizních obrazovkách objevil v roce 1997 a od té doby natočil nejen nesčetně kulinářských pořadů, ale vydal i řadu kuchařských knih.

Postup

01.

Nejprve rozehřejte na vodní lázni nalámanou čokoládu. Když je tekutá, misku ze zdroje tepla odstraňte.

02.

Připravte si dvě mísy. U vajec oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přisypte cukr a společně vyšlehejte do pěny. Z bílků v druhé míse vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh.

03.

Ve vhodné nádobě ušlehejte tučnou smetanu, ale ne úplně do tuha. Do mísy se žloutky zamíchejte amaretto a lžíci kakaového prášku.

04.

Pak k této směsi přidejte vyšlehanou smetanu a lehce zchladlou rozpuštěnou čokoládu. Nakonec jemně vmíchejte bílkový sníh.

05.

Čokoládovou pěnu dejte na dvě hodiny do chladničky. Pak ji podávejte s čerstvým ovocem.

Přijde vám tento recept složitý? Zkusit můžete čokoládovou pěnu jen ze dvou surovin.

Načítám