Hlavní obsah
Foto: msheldrake, Shutterstock.com

Foto: msheldrake, Shutterstock.com

Tiramisu je dezert, který se k létu hodí: je nepečený a připravíte ho opravdu rychle, přesto je elegantní a působivý. Až budou teploty atakovat třicítku, zkuste tuto svěží variaci. Místo kávy a amaretta voní po citrusech a obejdete se i bez syrových vajec.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 22 × 22 cm
Na citronový sirup
  • 250 g cukru krupice
  • 250 ml vody
  • 3 lžičky citronové kůry
  • 4 lžíce citronové šťávy
Dále budete potřebovat
  • 300 g cukrářských piškotů
    1
    3
  • 300 ml 33% smetany ke šlehání
    1
  • 500 g mascarpone
    7
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 6 lžic limoncella
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Tiramisu potřebuje čas na rozležení, proto ho připravte nejlépe večer před podáváním. Pro dospělé přidejte kapku italského citronového likéru limoncello, pro děti zvolte variantu bez alkoholu. I bez něj chutná báječně.

Postup

01.

Nejdřív si připravte citronový sirup na navlhčení piškotů: do rendlíku dejte vodu, cukr, najemno nastrouhanou kůru ze dvou citronů a citronovou šťávu. Pomalu zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte asi 10–15 minut, až sirup mírně zhoustne. Odstavte a nechte zchladnout.

02.

Do větší mísy dejte mascarpone, cukr a vanilkový extrakt (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku) a ručním šlehačem našlehejte do krémové a nadýchané konzistence. Stěrkou pak vmíchejte i citronovou kůru.

03.

V jiné míse ušlehejte vychlazenou smetanu do husté šlehačky. Asi třetinu pak přidejte k našlehanému mascarpone a zlehka promíchejte. Zbytek šlehačky ještě nadvakrát zapracujte stejným způsobem: krém tak zůstane jemný a nadýchaný.

04.

Sestavte tiramisu: Každý piškot na okamžik ponořte do citronového sirupu (postupujte svižně, aby se piškoty nerozmočily) a skládejte těsně jeden vedle druhého do připravené formy. Vrstvu piškotů pokapejte limoncellem a poté na piškoty rozetřete polovinu krému. Uhlaďte a vrstvy zopakujte. Na povrch dezertu pak ještě nastrouhejte trochu citronové kůry na ozdobu a nechte v lednici dobře rozležet a vychladit.

Pokud chcete ještě o něco rafinovanější a luxusnější variantu, přidejte na vrstvu piškotů pár lžic citronového krému lemon curd. Využijete ho pak i na letní osvěžující pohár s citronovým krémem.

Načítám