Hlavní obsah
3,9
(35)
Foto: msheldrake, Shutterstock.com

Foto: msheldrake, Shutterstock.com

Tiramisu je dezert, který se k létu hodí: je nepečený a připravíte ho opravdu rychle, přesto je elegantní a působivý. Až budou teploty atakovat třicítku, zkuste tuto svěží variaci. Místo kávy a amaretta voní po citrusech a obejdete se i bez syrových vajec.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 22 × 22 cm
Na citronový sirup
  • 250 g cukru krupice
  • 250 ml vody
  • 3 lžičky citronové kůry
  • 4 lžíce citronové šťávy
Dále budete potřebovat
  • 300 g cukrářských piškotů
  • 300 ml 33% smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 6 lžic limoncella
Článek

Tiramisu potřebuje čas na rozležení, proto ho připravte nejlépe večer před podáváním. Pro dospělé přidejte kapku italského citronového likéru limoncello, pro děti zvolte variantu bez alkoholu. I bez něj chutná báječně.

Postup

01.

Nejdřív si připravte citronový sirup na navlhčení piškotů: do rendlíku dejte vodu, cukr, najemno nastrouhanou kůru ze dvou citronů a citronovou šťávu. Pomalu zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte asi 10–15 minut, až sirup mírně zhoustne. Odstavte a nechte zchladnout.

02.

Do větší mísy dejte mascarpone, cukr a vanilkový extrakt (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku) a ručním šlehačem našlehejte do krémové a nadýchané konzistence. Stěrkou pak vmíchejte i citronovou kůru.

03.

V jiné míse ušlehejte vychlazenou smetanu do husté šlehačky. Asi třetinu pak přidejte k našlehanému mascarpone a zlehka promíchejte. Zbytek šlehačky ještě nadvakrát zapracujte stejným způsobem: krém tak zůstane jemný a nadýchaný.

04.

Sestavte tiramisu: Každý piškot na okamžik ponořte do citronového sirupu (postupujte svižně, aby se piškoty nerozmočily) a skládejte těsně jeden vedle druhého do připravené formy. Vrstvu piškotů pokapejte limoncellem a poté na piškoty rozetřete polovinu krému. Uhlaďte a vrstvy zopakujte. Na povrch dezertu pak ještě nastrouhejte trochu citronové kůry na ozdobu a nechte v lednici dobře rozležet a vychladit.

Pokud chcete ještě o něco rafinovanější a luxusnější variantu, přidejte na vrstvu piškotů pár lžic citronového krému lemon curd. Využijete ho pak i na letní osvěžující pohár s citronovým krémem.

Načítám