Hlavní obsah
3,2
(16)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle sušenkový retro dezert si děti vyžádají alespoň jednou za léto a já jim ho ráda udělám: je nepečený a příprava krému trvá jenom chviličku. Zbytek práce je už spíš stavebnice a do té se rády zapojí i ony.

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 řez
Budete potřebovat
  • 120 g máslových sušenek
  • 120 g kakaových máslových sušenek
Na krém
  • 120 g másla
  • 400 ml mléka
  • 1 ks vanilkového pudinku
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na čokoládovou polevu
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 150 g čokolády
Článek

Rychlé nepečené dezerty jsou jako stvořené pro prázdniny, nepotřebujete žádné speciální vybavení a snadno je připravíte i na chalupě. Na výrobu těchto řezů můžete použít jakýkoliv druh čtverhranných máslových sušenek. Na řezu hezky vypadá, když střídáte světlé a tmavé kousky, ale pokud budete mít jenom světlou verzi, můžete zkusit kvůli kontrastu třeba kakaový pudink, příprava krému je jinak stejná. Nejsložitější je hotový dezert uchránit před netrpělivými ochutnávači, nejlíp totiž chutná, když má dostatek času se rozležet a provlhnout.

Postup

01.

Včas vyndejte máslo z lednice a nechte ho povolit. Uvařte hustější pudink: místo půl litru mléka vám postačí 400 ml. Třetinu mléka odlijte do hrnečku, přidejte vanilkový pudink a cukr a metličkou je dobře prošlehejte. Zbytek mléka přiveďte v malém rendlíku k varu. Až začnou na hladinu vystupovat jemné bublinky, ještě jednou prošlehejte pudinkovou směs a za stálého míchání ji vlijte do vařícího mléka. Stáhněte plamen, pořád míchejte a pudink krátce povařte do zhoustnutí. Přímo na hladinu pak položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Tip: Pokud pospícháte, rozetřete uvařený pudink v tenké vrstvě na porcelánovou mísu (také povrch přikryjte fólií), na pokojovou teplotu zchladne rychleji.

02.

Máslo i pudink musí mít před přípravou stejnou teplotu, jinak se krém srazí. Ve větší míse prošlehejte změklé máslo s vanilkovým extraktem do světlé nadýchané hmoty. Po lžících pak přidávejte pudink a dál šlehejte, další lžíci pudinku přidejte vždy až poté, co se předchozí zapracuje do másla.

Tip: Do krému můžete přidat i lžíci rumu.

03.

Sestavte řezy: Na pracovní plochu si připravte papír na pečení. První sušenku potřete vrstvou krému, přiložte druhou (střídejte barvy), znovu ji potřete krémem a takhle spojte v ruce 5—6 sušenek. Sušenkový kvádr položte delší stranou na papír na pečení tak, aby sušenky směřovaly kolmo na podložku. Postupně promazávejte a přidávejte další sušenky až do jejich spotřebování. Zbytkem krému pak zlehka potřete povrch řezů, zabalte je do papíru na pečení a poté ještě jednou a pevněji do alobalu. Nechte v lednici proležet a zpevnit do druhého dne.

04.

Na čokoládovou polevu přiveďte v rendlíku smetanu k varu a hned odstavte. Přidejte do ní nalámanou čokoládu, nechte půl minutky odstát a poté vymíchejte hladkou čokoládovou ganache. Vychlazené řezy polijte čokoládou a nechte ještě chvíli v chladu ztuhnout. Řezy pak krájejte zešikma pod úhlem asi 45 stupňů, budou krásně pruhované.

S minimálním úsilím vytvoříte také mimořádně efektní zmrzlinový dort. S korpusem a druhem zmrzliny můžete experimentovat podle libosti, úspěch je vždy zaručený.

Reklama

Načítám