Hlavní obsah

Jablečný štrúdl z pivního těsta: se sádlem a bez vajec

Hodnocení:
(265)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Patří jablečný štrúdl mezi vaše oblíbené moučníky? Vyzkoušejte závin z pivního těsta a se sádlem. Je snadný: na těsto budete potřebovat jen tři ingredience!

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g sádla
  • 100 ml světlého piva
Na náplň
  • 4 jablka
  • 70 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 citron
  • 1 lžíce strouhanky
Na dohotovení
  • 2 lžíce másla
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku. Přidejte sádlo a pivo a důkladně propracujte. Z těsta vytvarujte bochníček a nechte ho na teplém místě – nejlépe v mírně vyhřáté troubě – asi půl hodinky odpočinout. 

Krok 2: Mezitím nastrouhejte jablka a smíchejte je s vanilkovým cukrem a skořicí. Přidejte šťávu z jednoho citronu. Ořechy nasekejte nahrubo a opražte je na suché pánvi. 

Krok 3: Těsto vyválejte na pomoučené desce na tenký plát ve tvaru obdélníku. Posypejte ho strouhankou, pak přidejte jablečnou náplň a navrch dejte ořechy. Závin opatrně zatočte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. 

Krok 4: Okraje pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Závin potřete rozpuštěným máslem. Pak ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára.

Krok 5: Závin pečte asi půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení pocukrujte. 

Stejně jako pivo se do výborných sladkých receptů používá i vepřové sádlo. Dáte si posvícenské koláčky se sádlem, nejlepší buchty se sádlem nebo vynikající sádlové perníčky?

ynezorPumanzeSaNyknalC
21. 1. 2021

Reklama

Sdílejte článek