Článek
Postup
Krok 1: Do mísy prosejte mouku. Přidejte sádlo a pivo a důkladně propracujte. Z těsta vytvarujte bochníček a nechte ho na teplém místě – nejlépe v mírně vyhřáté troubě – asi půl hodinky odpočinout.
Krok 2: Mezitím nastrouhejte jablka a smíchejte je s vanilkovým cukrem a skořicí. Přidejte šťávu z jednoho citronu. Ořechy nasekejte nahrubo a opražte je na suché pánvi.
Krok 3: Těsto vyválejte na pomoučené desce na tenký plát ve tvaru obdélníku. Posypejte ho strouhankou, pak přidejte jablečnou náplň a navrch dejte ořechy. Závin opatrně zatočte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 4: Okraje pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Závin potřete rozpuštěným máslem. Pak ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára.
Krok 5: Závin pečte asi půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení pocukrujte.
Stejně jako pivo se do výborných sladkých receptů používá i vepřové sádlo. Dáte si posvícenské koláčky se sádlem, nejlepší buchty se sádlem nebo vynikající sádlové perníčky?