Hlavní obsah
2,9
(300)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Patří jablečný štrúdl mezi vaše oblíbené moučníky? Vyzkoušejte závin z pivního těsta a se sádlem. Je snadný: na těsto budete potřebovat jen tři ingredience!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g sádla
  • 100 ml světlého piva
Náplň
  • 4 ks jablek
  • 70 g vlašských ořechů
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 ks citronu
  • 1 lžíce strouhanky
Na dohotovení
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku. Přidejte sádlo a pivo a důkladně propracujte. Z těsta vytvarujte bochníček a nechte ho na teplém místě – nejlépe v mírně vyhřáté troubě – asi půl hodinky odpočinout. 

02.

Mezitím nastrouhejte jablka a smíchejte je s vanilkovým cukrem a skořicí. Přidejte šťávu z jednoho citronu. Ořechy nasekejte nahrubo a opražte je na suché pánvi. 

03.

Těsto vyválejte na pomoučené desce na tenký plát ve tvaru obdélníku. Posypejte ho strouhankou, pak přidejte jablečnou náplň a navrch dejte ořechy. Závin opatrně zatočte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. 

04.

Okraje pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Závin potřete rozpuštěným máslem. Pak ho na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára.

05.

Závin pečte asi půl hodinky v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení pocukrujte. 

Stejně jako pivo se do výborných sladkých receptů používá i vepřové sádlo. Dáte si posvícenské koláčky se sádlem, nejlepší buchty se sádlem nebo vynikající sádlové perníčky?

Načítám