Hlavní obsah

Nejlepší triky, jak na palačinky, aby byly bez hrudek, netrhaly se a ihned se po nich zaprášilo

Foto: beats1, Shutterstock.com

Foto: beats1, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední úterý před Popeleční středou se ve světě slaví Palačinkový den. Je populární zejména v anglicky mluvících zemích, palačinky ale milujeme všichni a suroviny máte nejspíš doma, tak proč se k oslavám nepřidat.

Článek

Základní těsto na palačinky? Litr mléka, 4–5 vajec, přiměřeně mouky, špetka soli a dvě rozpálené pánvičky. Takhle vypadá palačinkový den u nás doma a vsadím se, že podobné je to ve všech větších rodinách. Palačinky vedou žebříčky oblíbených jídel a mnozí rodiče dokážou dokonalé těsto umíchat popaměti. Pokud si ale na „volný styl“ netroufáte, bude se vám hodit přesný recept a pár rad.

Někteří kuchaři přidávají do těsta trochu rozpuštěného másla, cukr, nebo dokonce perlivou vodu, není to ale nutné. Na dokonalé palačinky postačí dobrá nepřilnavá pánev, trocha tuku čtyři základní suroviny z osvědčeného receptu:

Jak na dokonalé palačinky

Těsto na palačinky musí být hladké, bez hrudek a zbytečných vzduchových bublinek a ideálně by mělo chvíli odpočívat. Jenom tak se bez protestů rozlije v tenoučké vrstvě po rozpálené pánvi a při obracení se nebude trhat ani lepit. Můžete se k němu dopracovat různými způsoby:

  1. Dobře rozšlehejte vejce s mlékem a špetkou soli a poté postupně za stálého šlehání přisypávejte mouku. Tento postup se hodí pro zkušené kuchaře, kteří mouku obvykle přidávají od oka a správnou hustotu těsta dokážou odhadnout. Může se ale stát, že v těstě zůstanou nerozmíchané hrudky mouky a pak je lepší těsto ještě protřít přes cedník.
  2. Do mísy prosejte mouku se solí, postupně za stálého míchání přilévejte mléko prošlehané s vejci a poté ještě chvíli šlehejte, až vznikne hladké hustější těsto. Tenhle postup se hodí pro začínající kuchaře, hrudky při něm téměř nevznikají. Když ale přesto nějaké objevíte, je lepší těsto ještě procedit.
  3. Všechny suroviny rozmixujte dohladka ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu. Mirka van Gils Slavíková ale radí i tomto případě těsto ještě procedit, abyste eliminovali vzduchové bublinky, které při šlehání vzniknou.

Vždy platí, že těstu prospěje, když ho necháte odležet alespoň půl hodiny. V lednici vydrží připravené čekat na rozpálenou pánev i dva dny.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Na palačinky zvolte pánev, která má dokonale rovné dno a dobře vede teplo. Postačí vám pak minimum tuku a palačinky nebudou mastnéFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak opékat palačinky? Důležitá je nepřilnavá pánev a správné množství tuku

Ideální pánev na palačinky je nepřilnavá, s dokonale rovným dnem. Nemusí to být nutně přímo pánev na přípravu palačinek, musí ale dobře vést a udržovat teplo, já nejraději používám litinovou.

Jaký tuk zvolíte? To je jen na vás. Může to být rostlinný olej i dobré sádlo a já mám nejraději přepuštěné máslo. Tuku stačí méně, než byste čekali. Léta používám trik s kuchyňským ubrouskem: do rozpálené pánve vložím půl lžičky přepuštěného másla, nechám ho rozpustit a poté rozetřu po dně zmačkaným ubrouskem. Pánev pokryje slabý tukový film, který na opečení palačinky postačí. Ubrousek nasáknutý tukem si nechávám po ruce a po každé palačince dno znovu vytřu a po každé čtvrté páté palačince přidám znovu půl lžičky tuku.

Nejlepší sladké náplně do palačinek

Střik citronové šťávy a kapka medu: tuhle jednoduchou, ale geniální kombinaci představuje na svém Facebooku Gordon Ramsay. Minimalisty nadchne, ale kdyby se vám zdála palačinka „chudá“, přidejte trochu čerstvého ovoce a špetku strouhané citronové kůry. Citrusy (tentokrát pomeranče) hrají hlavní roli i v nejznámějším palačinkovém receptu z francouzské kuchyně.

Jinak ale platí, že nejlepší náplň do palačinek je ta, které vám nejvíc chutná: zavařeniny, oslazený tvaroh, čokoládové pomazánky, ořechová másla, čerstvé i kompotované ovoce… Poradí si i ti nejmenší! Plněné palačinky se dají i zapékat.

Vrstvené palačinkové dorty

Pokud umíte udělat palačinku, umíte i dort. Palačinkové dorty nevyžadují žádné speciální dovednosti, jsou velmi efektní a u stolu vzbudí nadšení.

Jak na barevné palačinky se slanou náplní

Stejně efektní a hravé jsou i barevné palačinky. Nemusíte se obávat zbytečné chemie, barvu jim dodávají přírodní a zdravé suroviny. Hodí se do nich slané náplně: šlehaný tvaroh nebo čerstvý sýr se špetkou soli a bylinek, přidat můžete malý stroužek česneku, nastrouhaný zbytek tvrdého sýra, najemno nasekanou čerstvou či nakládanou papriku, jarní cibulku… Nebo se nechte vést vyzkoušenými recepty:

Palačinky naslano: pohankové i zapečené

Ve Francii jsou velmi populární palačinky z pohankové mouky – říká se jim galetky. Jsou sytější a typické jsou pro ně drobné kulaté dírky. Také ony jsou skvělé i naslano.

Zdá se vám, že jsou palačinky přece jen trochu „hladové“ jídlo? Sáhněte po některém z těchto receptů a zasytíte celou rodinu:

Reklama

Načítám