Hlavní obsah

Javorový sirup: Je zdravější dávat si ho místo cukru?

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravá náhrada cukru, která skvěle chutná v kaši i na palačinkách. Tak zná řada lidí javorový sirup, jednu z alternativ cukru. Opravdu je to ale takový zázrak? Jaké má výhody a na co si dát pozor?

Článek

Zlatavá tekutina barvy medu se získává z mízy javoru červeného nebo černého. Tyto druhy před zimou v kmenech a kořenech ukládají škrob, který se na přelomu zimy a jara přeměňuje na cukr a stoupá do mízy. Po světě tento sladký zázrak ze Severní Ameriky rozvezli Evropané, kteří sem přijeli kolonizovat a objevili jej. Vyplatí se zařadit ho do jídelníčku?

Je to stále hlavně cukr

Ačkoliv oproti cukru přináší určité výhody, pořád je třeba pamatovat na to, že javorový sirup je převážně složen ze sacharózy, což je řepný či třtinový cukr. V menším množství může obsahovat i trochu čisté glukózy nebo fruktózy a další vitamíny či minerály. „Jeho výhodou je o něco nižší energetická hodnota i glykemický index než u řepného cukru. Nezapomínejme ale, že přes veškeré přínosy jde o sladidlo, a proto není třeba to s jeho konzumací přehánět," říká výživová poradkyně Jiřina Mačková.

1. Antioxidanty

Javorový sirup obsahuje až 24 různých antioxidantů ve formě fenolických sloučenin, které tělo chrání před působeným volných radikálů: ty mohou mít na svědomí zánět a přispívat k tvorbě různých chronických onemocnění.

Foto: Philippe.Degroote, Shutterstock.com

Středně tmavé sirupy patří k nejoblíbenějším pro slazení pokrmů či nápojůFoto: Philippe.Degroote, Shutterstock.com

2. Minerály

Kromě draslíku hospodařícího v těle s vodou a vápníku důležitého pro zdraví kostí a kloubů dodá javorový sirup také železo, zinek a mangan. Zinek posiluje obranyschopnost pro boj s nemocemi, protože udržuje vysokou hladinu bílých krvinek; mangan hraje důležitou roli v metabolismu tuků a sacharidů, vstřebávání vápníku, regulaci krevního cukru a činnosti mozku i nervových funkcí.

3. Ochrana pokožky

Podobně jako med může i javorový sirup pomoci zmírnit zánět kůže, zarudnutí, skvrny a suchost. V kombinaci s mlékem nebo jogurtem, ovesnými vločkami a medem můžete vytvořit přírodní pleťovou masku, která hydratuje, omezí množení bakterií a zmírní známky podráždění.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Palačinky s javorovým sirupem jsou čím dál tím oblíbenější snídaní Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

4. Posiluje působení antibiotik

Podle jednoho výzkumu může javorový sirup zvyšovat účinnost antibiotik. Vědci zjistili, že antibiotikům pomáhá pronikat dovnitř bakteriálních buněk a tím je snáze likvidovat. Je známo, že to dokáží i jiné léky, v případě javorového sirupu se ale jedná o první prostředek ryze rostlinného původu. Ačkoliv je podle autorů studie nutné podrobit hypotézu ještě dalším testům, již teď ale naznačuje nadějné řešení, které by v budoucnu mohlo pomoci čelit rezistenci na antibiotika vzniklé jejich nadužíváním.

Vybírejte podle chuti

Obecně se dá říct, že javorový sirup se dělí podle odstínu a používají se termíny golden (nejsvětlejší), amber, dark a very dark (nejméně průsvitný). Obecně platí, že čím je barva tmavší, tím je intenzívnější vůně a chuť. Dříve se používala písmena A, B a C nebo čísla 1, 2 a 3, lišila se americká i kanadská klasifikace, což může i dnes působit trochu zmatek. 

„Z hlediska senzorických vlastností je nejoblíbenější stupeň C, který se hodí k polévání pokrmů, typicky vaflí, lívanců, palačinek, kaší, jogurtů nebo zmrzlin,“ říká koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická. Označení C odpovídá středně tmavým sirupům. Pro pečení se pak hodí nejtmavší sirupy.

Co s ním v kuchyni

Tento přírodní sirup můžete využít v teplé i studené kuchyni. Díky konzistenci je lehce rozpustitelný a jeho použití je rychlé a snadné. Hodí se k oslazení teplých i studených nápojů, k přípravě těst či k dochucení snídaňových kaší. Je také velmi oblíbený u lidí stravujících se alternativním způsobem (vegetariáni, vegani, raw – syrová strava). Javorovým sirupem můžete při vaření a pečení nahradit bílý cukr v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru.

Pokud jste na sladkou chuť zvyklí, uděláte dobře, když bílý cukr nahradíte třeba javorovým sirupem. Určitě ho ale nepřidávejte do vašeho jídelníčku navíc. Výše uvedené vitamíny a minerály najdete i v jiných potravinách, které ovšem nemají nevýhody cukrů. Javorový sirup je především sladidlo a člověk by s ním měl nakládat tak, jako se všemi přidanými cukry.

Reklama

Načítám