Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Víkendové snídaně mohou být trochu opulentnější, protože většinou nemusíte spěchat do práce a přípravě lze věnovat víc času. Chcete si udělat něco jiného než palačinky či vafle? Vyzkoušejte výborné „ztracené makovky“.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks makovky
  • 250 ml mléka
  • 1 sáček bio vanilkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 1/4 kostky másla
  • 6 lžiček medu
  • 1 plechovka mandarinkového kompotu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
Článek

Také vás občas popadne chuť na sladké ve chvíli, kdy máte doma jen pár dní staré sladké pečivo, jako je makovka nebo brioška? Tak když k nim ze spíže vyndáte skleničku kompotu, můžete si připravit výbornou sladkou víkendovou snídani nebo teplý odpolední dezert.

Postup

01.

Do hrnce nalijte mléko, přidejte vanilkový cukr (můžete nahradit vanilkovým extraktem a klasickým cukrem) a chvíli zahřívejte. Mléko má být teplé, ale jen tak, abyste do něj mohli zašlehat vajíčko a to se nesrazilo.

02.

Ve velké pánvi rozpusťte máslo. Zatímco se rozehřívá, nakrájejte starší makovky (briošku nebo třeba vánočku) na silnější plátky. Namočte je do vaječné směsi, tak aby nasákly, ale zcela se nerozmočily.

03.

Namočené plátky pečiva pomalu opékejte na másle z obou stran dozlatova.

04.

Zatímco se pečivo smaží, na druhé pánvi rozpusťte trošku másla a med. Vložte jednotlivé okapané dílky mandarinky. Asi po pěti minutách stáhněte z plamene a přidejte na talíř k opečenému pečivu. Ozdobte zakysanou smetanou a poprašte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 505,04 kJ
Bílkoviny12,83 g
Tuky25,34 g
Sacharidy79,03 g
Sůl0,72 g
SAFA13,13 g
Vláknina2,38 g
Cukry46,12 g

Načítám