Hlavní obsah
3,5
(35)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Chudí rytíři jsou tradiční rychlý a levný recept ze starého pečiva. A jestli mu chcete přidat trochu lesku, stačí jenom pár drobností: malá hrst křupavých mandlí, kapka rumu, lžička mascarpone či husté zakysané smetany a něco svěžího na ozdobu. Z jídla ze zbytků je rázem luxusní pochoutka!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 2 starší housky
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 špetka skořice
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžíce přepuštěného másla
K podávání
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce mascarpone
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 špetka skořice
Článek

Postup

01.

Povidla rozmíchejte dohladka s jednou či dvěma lžícemi rumu a špetkou skořice (když se chcete vyhnout alkoholu, můžete použít místo rumu černý čaj).

02.

Starší housky nakrájejte na plátky. Potřete je povidly a po dvou spojte. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce s mlékem.

Tip: Místo housek můžete použít starší veku nebo i hamburgerové bulky, které vám zbydou po grilování.

03.

Rozehřejte těžší pánev a nasucho na ní opečte hrst mandlových lupínků (nebo nasekaných loupaných mandlí). Až mírně zhnědnou a rozvoní se, přesypejte je na talířek a pánev vytřete suchým ubrouskem.

04.

Vytřenou pánev vraťte na oheň a rozehřejte na ní lžičku přepuštěného másla na střední teplotu. Připravené housky namočte z obou stran v rozšlehaných vejcích a zvolna opečte, také z obou stran, do světle hnědé barvy.

05.

Před podáváním zlehka poprašte moučkovým cukrem a skořicí, přidejte lžičkou noček z mascarpone (nebo hustou zakysanou smetanu) a posypejte mandlovými lupínky. A zdobte oblíbeným ovocem.

Hledáte další recepty na rychlá levná jídla, klidně i ze zbytků? Na grenadýr marš stačí jen 3 suroviny, uhlířina pěkně snese i zbylé brambory a ty užijete také, až budete chystat házedlo přes bidlo. A jaké další a nečekané dobroty se dají udělat ze zbylých brambor?

Reklama

Související témata: