Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Když vám zbyde kousek vánočky, můžete z ní jednoduše připravit luxusní snídani – francouzský toast. Když ho doplníte jablečným rozvarem s vůní vánočního koření, všichni si jistě pochutnají.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Jablečný rozvar
  • 1 ks jablek
  • 1 špetka skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
Francouzský toast
  • 200 g vánočky
    1
    3
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 40 ml smetany
    7
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Štědrý večer je pryč, ale vy si chcete ještě na chvíli uchovat jeho atmosféru? Není nic snazšího než si ukrojit kus starší vánočky a upravit ji podle tohoto jednoduchého receptu.

Postup

01.

Jablečný rozvar si můžete připravit předem. Jablko oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kousky.

02.

Jablečné kousky vložte do hrnce a zalijte asi 50 ml vody, přidejte citronovou šťávu, koření a cukr. Vše svařte, aby jablka změkla. Nakonec přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce studené vody a krátce provařte.

03.

Vejce v hlubokém talíři rozšlehejte vidličkou nebo ruční metlou se smetanou a vanilkovým cukrem.

04.

V pánvi rozpalte máslo s troškou oleje, aby se tolik nepřepalovalo. Plátky vánočky namočte z obou stran do vaječné směsi a z obou stran je osmažte.

Foto: Svatava Vašková

Ze starší vánočky se dá připravit tento jednoduchý a přitom luxusní „chleba ve vajíčku“Foto: Svatava Vašková

05.

Když jsou obě strany vánočky zlaté, položte je na talíř a přelijte jablečným rozvarem. Ihned servírujte.

Načítám