Hlavní obsah
4,0
(9)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Z odpalovaného těsta lze připravit spoustu dobrot a není důvod se jeho přípravy bát. S tímto receptem to hravě zvládnete.

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Na těsto
  • 120 ml vody
  • 40 g másla
  • 1 špetka cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
Na karamelový krém
  • 50 g cukru
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
Na dokončení
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 10 g moučkového cukru na posypání
  • 6 čerstvých jahod
Článek

Odpalované těsto je velice univerzální. Dá se využít nejen pro přípravu sladkých dezertů, ale i ve slaných pokrmech – zejména předkrmech. Plnit se dá různými sýrovými krémy, zdobit uzeným lososem či uzeninou... Sladkou variantu lze upravit podle fantazie například na větrníčky nebo věnečky. Namísto jahod můžete zkusit i jiné drobné ovoce – maliny, borůvky nebo například ostružiny. Recept: Jak na klasické odpalované těsto krok za krokem?

Postup

01.

Do hrnce nalijte vodu, přidejte máslo pokrájené na menší kousky, špetku soli a cukru a přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny vsypejte naráz všechnu mouku a míchejte vařečkou, aby se ingredience dobře propojily. Míchejte asi minutu až dvě. Tou dobou se na dně hrnce začne tvořit napečená vrstva. Pak sundejte ze sporáku.

02.

Vejce dobře prošlehejte vidličkou. Těsto vložte do robota a nechte míchat, dokud nezchladne, případně prošlehávejte ručním šlehačem se spirálovými nástavci. Když je těsto vlažné, je možné do něj přilévat vejce. Vejce lijte do těsta asi po třetinách a vždy dobře zapracujte. Poté, co zapracujete všechna vejce, ještě pár minut míchejte, aby se uvolnil lepek.

03.

Hotové těsto přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte 6 větších banánků. Dělejte mezi nimi dostatečné rozestupy, protože se těsto nafoukne. Lehce pokropte vodou. Stačí si párkrát namočit ruce a vodu otřepat na banánky.

04.

Troubu dobře rozpalte na teplotu 230 °C (horní a spodní ohřev – ne horkovzduch). Banánky vložte dovnitř a takto zprudka pečte 10 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopékejte 25–30 minut. Následně vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Tip: Během pečení neotevírejte troubu! Pečivo by spadlo.

05.

Připravte si karamelový krém. Smetanu zahřejte, aby byla horká. V pánvi nebo širším hrnci rozprostřete cukr do rovnoměrné vrstvy. Zahřívejte, dokud se nerozpustí. Karamel nemíchejte vařečkou, pánví případně jen prokružte, aby se všechen cukr rozpustil. Do karamelu pomalu vlijte horkou smetanu a na mírném ohni míchejte, dokud se kousky karamelu nerozplynou. Nezahřívejte však moc dlouho, aby se smetana příliš nesvařila. Karamelovou smetanu přeceďte do misky a nechte vychladit v lednici. Ideálně přes noc, případně alespoň 4 hodiny. Video: Jak udělat doma karamel?

06.

Když karamelová smetana vychladne, připravte se na plnění. Banánky prokrojte. Jahody nakrájejte na plátky. Karamelovou smetanu spolu s mascarpone šlehejte pár minut do hustého krému. Nešlehejte dlouho, aby se krém nesrazil. Krém by měl být pevný a hladký. Ve vedlejší míse ušlehejte šlehačku ze smetany a moučkového cukru. Video: Jak ušlehat šlehačku, aby držela?

07.

Na spodní část banánku nastříkejte karamelový krém. Ozdobte plátky jahod a na ně nastříkejte šlehačku. Přiklopte horním dílem. Před podáváním lehce poprašte moučkovým cukrem.

Odpalované těsto naslano? Udělejte jako pohoštění plněné jednohubky z odpalovaného těsta nebo slané profiterolky s čerstvým sýrem.

Reklama

Načítám