Hlavní obsah
3,3
(39)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pečete rádi, ale na odpalované těsto si pořád netroufáte? Tenhle tradiční dezert ze španělské Valencie vám pomůže překonat obavy. Je rychlý a opravdu jednoduchý a na konci vás čeká plný plech lehoučké, sladké a skořicové pochoutky.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 150 ml vody
  • 80 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 3 lžičky skořice
  • 3 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte na papír na pečení. Do rendlíku vlijte vodu, přidejte olej a špetku soli a tekutinu přiveďte k varu. Až se začne vařit, stáhněte na chvíli hrnec z ohně a najednou vsypejte všechnu mouku (papír na pečení si nechte na plech).

02.

Mouku dobře rozmíchejte vařečkou a hrnec vraťte na středně silný plamen. Těsto míchejte vařečkou asi 2–3 minuty, až se vytvoří hladká hebká koule a na dně hrnce vznikne souvislý matný bílý povlak.

03.

Těsto přeložte do čisté mísy a nechte zchladnout na teplotu těla, v mezičase předehřejte troubu na 200 °C a papír na pečení dejte na velký plech s vyšším okrajem.

Tip: Do hrnce nalijte trochu vody a napálenou vrstvu mouky nechte chvíli odmočit, půjde pak snadno umýt.

04.

Až těsto vychladne, po jednom k němu zašlehejte vejce, další přidejte vždy až poté, co se předchozí beze zbytku zapracuje do těsta.

05.

Těsto lžící rozetřete doprostřed plechu navlhčenou lžící do obdélníku vysokého asi 1 cm. Počítejte s tím, že opravdu hodně nabude do všech stran, z množství v ingrediencích vytvořte obdélník veliký asi 25×20 cm, po upečení zaplní celý plech.

06.

V misce promíchejte mletou skořici a cukr. Opravdu štědře posypejte celý povrch těsta a vložte ho do přehřáté trouby. Pečte 10 minut při teplotě 200 °C, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut, až se těsto pořádně nafoukne a opeče do zlatohnědé barvy. Troubu v průběhu pečení neotvírejte, těsto by vám spadlo!

Tip: Máte-li možnost, sáhněte po cejlonské skořici. Je jemnější, sladší a také zdravější než běžnější čínská skořice.

07.

Po upečení pootevřete dvířka trouby, nechte vyjít páru a koláč nechejte v pootevřené troubě ještě chvíli. Poté nakrájejte na menší čtverečky a servírujte jako jednoduchý dezert ke kávě nebo čaji.

Odpalované těsto není tak složité, co myslíte? Když překonáte obavy, můžete se pustit i do složitějších větrníčků, věnečků nebo i do  luxusního dortu s profiterolkami.

Reklama

Související témata:

Načítám