Hlavní obsah
Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Dát si něco sladkého ve chvíli, kdy si hlídáte příjem kalorií a snažíte se zhubnout? Klidně. Vyzkoušejte tento recept na špaldové brownies bez cukru. Je plné bílkovin a určitě se vám „vejde do tabulek“.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Brownies: kakaové těsto + náplň
  • 150 g hořké čokolády
  • 4 ks vejce
  • 110 g kokosového oleje
  • 100 g umělého sladidla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 130 g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g hořkého kakaa
  • 1,5 vaničky nízkotučného tvarohu
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 25 g proteinového prášku
  • 200 g vypeckovaných třešní
  • 10 lístků čerstvé máty
Rozvar
  • 200 g vypeckovaných třešní
  • 1 lžíce xylitolu
Článek

Občas se říká, že co je dietní nebo zdravé, to není dobré. Ale garantujeme vám, že tohle brownies, které si můžete s klidem dát i během období, kdy se snažíte jíst zdravě a dietně, si zamilujete. A kdybyste neměli po ruce třešně, bude perfektní s višněmi, malinami či borůvkami. V surovinách najdete umělé sladidlo, můžete použít například xylitol.

Postup

01.

Kokosový olej a čokoládu rozpusťte. Dobře míchejte, a až se spojí do hladké hmoty, stáhněte z ohně a nechejte vychladnout.

02.

Zatímco rozpuštěná čokoláda chladne, připravte si tvarohovou náplň: smíchejte tvaroh, jedno vajíčko a asi polovinu sladidla. Misku s tvarohovou směsí zatím dejte stranou. Vypeckujte třešně.

03.

V další míse vyšlehejte tři vajíčka, druhou polovinu sladidla a vanilkový extrakt do pěny a přimíchejte vychlazenou čokoládovou hmotu.

04.

Do další mísy prosejte špaldovou mouku: mohou v ní být otruby, které je třeba oddělit, do těsta se nehodí. Mouku dobře promíchejte s kakaem, proteinovým a kypřicím práškem. Pak tyto sypké složky vmíchejte do mísy s čokoládovo-vajíčkovou hmotou. Výsledné těsto by nemělo být moc řídké. Pokud je, přidejte ještě trochu mouky, ale nepřežeňte to.

05.

Asi dvě třetiny těsta vlijte do pekáče či plechu vyloženého pečicím papírem a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Zlehka ho poklaďte asi polovinou vypeckovaných třešní. Na ně dejte tvarohovou náplň: lžící dělejte na těsto kopečky, postupně se slijí. Na tvarohovou vrstvu můžete dál další třešně, pak ji přelijte zbytkem těsta a uhlaďte.

06.

Brownies vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Než začnete hotový moučník krájet, nechejte ho pořádně vychladnout.

07.

Na přelití koláče před servírováním si připravte rozvar z třešní. Vypeckované plody dejte do kastrůlku a lehce osolte - sůl podpoří jejich sladkost. Pak je podlijte, aby byly asi do poloviny ve vodě, přidejte xylitol a vařte tak dlouho, až vznikne řídká třešňová marmeláda s celými třešněmi. Rozvarem přelijte kousky koláče před servírováním, jako ozdoba poslouží i lístky máty.

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 24 cm
Energie15 359,05 kJ
Bílkoviny128,82 g
Tuky186,49 g
Sacharidy357,27 g
Sůl1,32 g
SAFA139,72 g
Vláknina37,11 g
Cukry182,36 g

Načítám