Hlavní obsah
3,0
(383)
 

Jaká je vaše ideální míra „zdravosti“ moučníků? Podle nás je zásadní, aby výměna klasických surovin za zdravější alternativy nijak neubírala na výsledné chuti. Takže máslo i cukr (i když hnědý třtinový) zůstávají, ale mouka bude špaldová, nastavená oříšky, mrkví i sušeným ovocem a doplněná o krémovou vrstvu z čerstvého sýru. Řezy jsou díky tomu nejen „zdravé“, ale i pěkně syté a dodají vám energii na celé dopoledne.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto & drobenku
  • 1,5 hrnku špaldové mouky
  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka soli
  • 200 g másla
  • 3 mrkve
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku mletého kokosu
  • 1/2 hrnku rozinek
Na náplň
  • 400 g čerstvého krémového sýru
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku hnědého přírodního cukru
  • vanilka
Článek

Postup

01.

Rozinky předem namočte do vroucí vody. Mouku (klidně klasickou pšeničnou) smíchejte s vločkami, cukrem, solí, skořicí, zázvorem a kypřicím práškem.

02.

Vmíchejte rozpuštěné máslo, najemno nastrouhanou mrkev (asi 150 gramů), kokos, nahrubo posekané ořechy a namočené scezené rozinky. Rukama smíchejte na poměrně tuhé těsto.

03.

Asi 2/3 těsta natlačte na dno pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 20 minut při 180 °C.

04.

Mezitím prošlehejte sýr s vajíčky, cukrem a vanilkou (extraktem nebo pastou).

05.

Sýr rozložte na předpečený korpus, posypejte kousky zbylého těsta a pečte dalších 30 až 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a krájejte.

Používáte na pečení i špaldovou nebo jinou zajímavou mouku? Vyzkoušejte špaldový chlebíček s celými hruškami.

Reklama