Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Křupavá, jen tak akorát sladká, a přitom plná zdravých surovin. Domácí granola má zkrátka samé výhody! Její příprava není nic složitého a na rozdíl od kupovaných müsli si přesně pohlídáte, co do ní dáte.

5 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 sklenice
  • 3 ks banánu
  • 70 g kokosového tuku
  • 300 g jemných ovesných vloček
  • 100 g kokosových lupínků
  • 100 g drceného lněného semínka
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g chia semínek
  • 100 g rozinek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g 85% čokolády
Článek

Tento recept je koncipován jako bezlepkový a bez ořechů, aby byl vhodný i pro celiaky a alergiky. Pokud vám však lepek nevadí, použijte jakékoli vločky, a stejně tak postupujte s ořechy: dýňová a slunečnicová semínka nahraďte podobnou gramáží nasekaných ořechů (lískové, pekany, mandle).

Postup

01.

Co nejzralejší banány rozmixujte a v míse smíchejte se zbývajícími surovinami kromě čokolády: rozpuštěným kokosovým tukem, ovesnými vločkami (dávám jemné bezlepkové, ale hodí se i pohankové či špaldové), kokosovými chipsy, mletým lnem, dýňovými, slunečnicovými a chia semínky, nasekanými rozinkami, skořicí a solí.

02.

Dorovna uhlaďte na dva velké plechy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut. Vždy po 10 až 15 minutách směs rozbijte na kousky vařečkou a zamíchejte. Průběžně kontrolujte, jestli se nepálí.

03.

Ihned po vytažení z trouby smíchejte s nasekanou čokoládou, nechte do druhého dne vychladnout na plechu a uchovávejte v uzavřené sklenici. Granola vydrží minimálně 2 týdny.

Načítám