Hlavní obsah
Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Čokoládový kubánský dort je plný lahodné pařížské šlehačky. Myslíme, že mu neodoláte!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 70 g kakaa
  • 50 g másla
  • 4 ks vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1,5 dl mléka
Šlehačka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 150 g cukru moučka
  • 80 g kakaa
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
Poleva
  • 100 g čokolády na vaření
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • 25 g másla
  • 4 ks banánu
  • 1 tabulka čokolády na vaření
Článek

Postup

01.

Ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu, do které postupně přidávejte ostatní suroviny na korpus. Zvlášť si vyšlehejte sníh z bílků a ten úplně na závěr lehce vmíchejte do těsta. Vše nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte při teplotě 170 stupňů asi 25 minut.

02.

Mezitím si připravte pařížskou náplň. Do misky nalijte smetanu ke šlehání (stačí 30%), přisypte cukr a kakao a opatrně vyšlehejte dotuha. Šlehačku uložte do lednice a nechte ji ztuhnout.

03.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, naplňte jí sáček z pevného igelitu a na připravené kartičky z tvrdého papíru čokoládou namalujte zdobení. Jednotlivé kartičky ukládejte do mrazáku.

04.

Na zcela vychladlý korpus, který nechte stále ve formě, rovnoměrně rozložte rozkrájené banány a na ně rozprostřete šlehačku. Té si nezapomeňte část schovat na závěrečné zdobení.

05.

Dort vyjměte z formy a potřete ho čokoládovou polevou. Tu připravíte tak, že rozpustíte tabulku čokolády a metličkou do ní vmícháte šlehačku a máslo. Taková poleva je měkká a dort se pak dobře krájí! Na ztuhlou polevu zbylou šlehačkou vytvořte klasické dortové bochánky a do nich zapíchejte zdobení. To musíte z mrazáku vyndávat vždy jen po jednom kousku, aby se vám čokoláda nerozpouštěla v prstech a zdobení se nepolámalo.

Energetická hodnota celkem pro 1 dort
Energie26 019,7 kJ
Bílkoviny112,51 g
Tuky279,23 g
Sacharidy797,1 g
Sůl1,32 g
SAFA162,13 g
Vláknina80,72 g
Cukry560,49 g
Související témata:

Načítám