Článek
Postup
01.
Ze žloutků a cukru vyšlehejte pěnu, do které postupně přidávejte ostatní suroviny na korpus. Zvlášť si vyšlehejte sníh z bílků a ten úplně na závěr lehce vmíchejte do těsta. Vše nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte při teplotě 170 stupňů asi 25 minut.
02.
Mezitím si připravte pařížskou náplň. Do misky nalijte smetanu ke šlehání (stačí 30%), přisypte cukr a kakao a opatrně vyšlehejte dotuha. Šlehačku uložte do lednice a nechte ji ztuhnout.
03.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, naplňte jí sáček z pevného igelitu a na připravené kartičky z tvrdého papíru čokoládou namalujte zdobení. Jednotlivé kartičky ukládejte do mrazáku.
04.
Na zcela vychladlý korpus, který nechte stále ve formě, rovnoměrně rozložte rozkrájené banány a na ně rozprostřete šlehačku. Té si nezapomeňte část schovat na závěrečné zdobení.
05.
Dort vyjměte z formy a potřete ho čokoládovou polevou. Tu připravíte tak, že rozpustíte tabulku čokolády a metličkou do ní vmícháte šlehačku a máslo. Taková poleva je měkká a dort se pak dobře krájí! Na ztuhlou polevu zbylou šlehačkou vytvořte klasické dortové bochánky a do nich zapíchejte zdobení. To musíte z mrazáku vyndávat vždy jen po jednom kousku, aby se vám čokoláda nerozpouštěla v prstech a zdobení se nepolámalo.