Hlavní obsah
2,7
(27)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

V těchto horkých dnech je hrnkový koláč ideální volbou. Koláč máte hotový během chvilky. Lesní ovoce můžete vyměnit třeba za meruňky nebo třešně.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 1 ks kypřicího prášku do pečiva
  • 1 hrnek kefírového mléka
  • 1 sklenička oleje
Na dohotovení
  • 2 hrnky čerstvého lesního ovoce
  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 2 ks vanilkového cukru
Článek

Do koláče můžete použít místo kefíru i podmáslí nebo smetanu. Olej použijte řepkový nebo slunečnicový. Sklenička oleje odpovídá asi polovině objemu hrnku, který použijte na ostatní suroviny. Do koláče můžete navíc přidat skořici nebo najemno nastrouhanou citronovou kůru.

Postup

01.

Nejdřív si připravte tvaroh na pozdější dohotovení koláče - prošlehejte ho s vejcem a cukrem a odložte. Do mísy pak vyklepněte vejce, přidejte cukr a ušlehejte do světlé a nadýchané pěny.

02.

Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej a kefír. Ušlehejte hladké těsto.

03.

Plech vyložte pečicím papírem a nalejte do něj těsto. Pomocí lžíce přidávejte na celé ploše těsta tvaroh. Nakonec celý koláč posypte lesním ovocem.

04.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Koláč pečte 30 až 35 minut. Po upečení ho nechte vychladnout a poté nakrájejte na řezy. V horkých dnech ho můžete podávat s kopečkem zmrzliny.

Hrnkové koláče jsou rychlé a jejich přípravu si zamilujete. Vyzkoušejte třeba bublaninu s rebarborou nebo tuhle hruškovou dobrotu s marmeládou.

Načítám