Hlavní obsah
3,0
(136)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Máte doma přezrálé banány, které už nikdo nechce? Upečte z nich lahodný jogurtový chlebíček, protože právě z nich bude nejlepší! Je parádně vláčný i další dny (ačkoli těch se zpravidla nedožije), a ani na něj nepotřebujete váhu.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Banánový chlebíček
  • 1/4 kostky másla
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 2 ks vejce
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 2 ks banánu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
Na ozdobu
  • 1 ks banánu
Něco navíc
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
Článek

Postup

01.

Banány vybírejte co nejzralejší, klidně s fleky – čím měkčí, tím sladší a výraznější.

02.

Změklé máslo (asi 60 g) utřete s cukrem. Vmíchejte řecký nebo smetanový jogurt (150 g), vajíčka, rozmixované banány, vanilku, mouku, sodu nebo kypřicí prášek a sůl.

03.

Pro slavnostnější verzi vmíchejte i nahrubo nasekanou tabulku (100 g) oblíbené čokolády a hrst nesolených arašídů, vlašáků nebo pekanů. Část si můžete schovat na ozdobu a povrch chlebíčku s nimi před pečením posypat.

04.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček, navrch položte podélně rozříznutý třetí banán a pečte asi hodinu při 180 °C dozlatova. Propečenost otestujte špejlí – když ji po zapíchnutí do těsta vytáhnete suchou, je hotovo. Pokud by povrch příliš hnědl, přikryjte chlebíček v troubě pečicím papírem.

05.

Pro extra hodobóžovou verzi podávejte s domácí nutellou arašídovou nugetou nebo burákovým máslem.

Co děláte s přezrálým ovocem vy?

Načítám