Hlavní obsah

Banánový chlebíček s ořechy. Je hrnkový a ze špaldové mouky!

Hodnocení:
(61)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Máte doma přezrálé banány, které už nikdo nechce? Upečte z nich lahodný jogurtový chlebíček, protože právě z nich bude nejlepší! Je parádně vláčný i další dny (ačkoli těch se zpravidla nedožije), a ani na něj nepotřebujete váhu.

Ingredience pro:
1 chlebíček
Na banánový chlebíček
  • 1/4 kostky másla
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 2 vejce
  • 1 kelímek bílého řeckého jogurtu
  • 2 banány
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1.5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
Na ozdobu
  • 1 banán
Něco navíc
  • 1 tabulka čokolády na vaření
  • 1 hrst pražených nesolených arašídů
Článek

Postup

Krok 1: Banány vybírejte co nejzralejší, klidně s fleky – čím měkčí, tím sladší a výraznější.

Krok 2: Změklé máslo (asi 60 g) utřete s cukrem. Vmíchejte řecký nebo smetanový jogurt (150 g), vajíčka, rozmixované banány, vanilku, mouku, sodu nebo kypřicí prášek a sůl.

Krok 3: Pro slavnostnější verzi vmíchejte i nahrubo nasekanou tabulku (100 g) oblíbené čokolády a hrst nesolených arašídů, vlašáků nebo pekanů. Část si můžete schovat na ozdobu a povrch chlebíčku s nimi před pečením posypat.

Krok 4: Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček, navrch položte podélně rozříznutý třetí banán a pečte asi hodinu při 180 °C dozlatova. Propečenost otestujte špejlí – když ji po zapíchnutí do těsta vytáhnete suchou, je hotovo. Pokud by povrch příliš hnědl, přikryjte chlebíček v troubě pečicím papírem.

Krok 5: Pro extra hodobóžovou verzi podávejte s domácí nutellou arašídovou nugetou nebo burákovým máslem.

Co děláte s přezrálým ovocem vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC