Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jemné hrušky, sametový karamel a nadýchaný krém z mascarpone – kombinace, která vás dostane hned po prvním soustu. Tento dezert je důkazem, že podzimní pečen nejsou jen jablka a štrúdl.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Korpus
  • 200 g hladké mouky
    1
  • 1 lžíce hladké mouky na podsypávání
    1
  • 50 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla
    7
  • 1 lžíce másla na vymazání
    7
  • 1 ks vejce
    3
Náplň
  • 60 g cukru moučka
  • 250 g mascarpone
    7
  • 80 g smetanového sýra
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 ks hrušek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 20 g mandlových lupínků
    8
Karamel
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g másla
    7
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
    1
  • 1 špetka soli
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
8
Skořápkové plody
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Hrušky patří k ovoci, které si zaslouží více pozornosti. Jejich přirozená sladkost a šťavnatost se skvěle doplňuje s jemným karamelem, a když k tomu přidáte krémový sýr mascarpone, vznikne luxusní koláč, který udělá dojem i na svátečním stole. Přitom jeho příprava není složitá – stačí pár surovin a chuťový zážitek je zaručen.

Postup

01.

Mouku s cukrem prosejte do mísy a promíchejte se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kostičky a pomocí prstů zapracujte s moukou do drobenky. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

02.

Do mísy prosejte moučkový cukr, přimíchejte mascarpone, smetanový sýr a vejce s vanilkou. Vymíchejte dohladka. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zakápněte je citronovou šťávou.

03.

V rendlíku vyrobte karamel - na středním plameni nechte úplně rozpustit cukr. Poté k němu vmíchejte máslo a opatrně přilijte smetanu. Lehce osolte a vymíchejte dohladka. Nechte trochu zchladnout.

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto na pomoučené ploše vyválejte na plát větší než je forma. Formu vymažte lehce máslem a těsto na ni opatrně přendejte, vytvarujte okraje.

04.

Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a zatěžkejte suchými fazolemi (nebo jinými luštěninami). Pečte 10 minut do zpevnění, pak opatrně závaží i s pečicím papírem sejměte a těsto ještě 3 minuty pečte do lehkého zezlátnutí. Teplotu trouby snižte na 175 °C.

Na předpečený korpus rozetřete mascarpone náplň, vyskládejte po celé ploše plátky hrušek a zakapejte větší částí karamelu.

05.

Koláč s náplní pečte 30 minut, pak ho posypejte mandlovými lupínky a pečte ještě asi 5 minut do zezlátnutí. Až bude upečený, nechejte koláč vychladnout a podávejte se zbylým karamelem.

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 24 cm
Energie20 716,42 kJ
Bílkoviny57,21 g
Tuky310,51 g
Sacharidy469,74 g
Sůl4,44 g
SAFA169,34 g
Vláknina32,08 g
Cukry293,75 g

Načítám