Článek
Hrušky patří k ovoci, které si zaslouží více pozornosti. Jejich přirozená sladkost a šťavnatost se skvěle doplňuje s jemným karamelem, a když k tomu přidáte krémový sýr mascarpone, vznikne luxusní koláč, který udělá dojem i na svátečním stole. Přitom jeho příprava není složitá – stačí pár surovin a chuťový zážitek je zaručen.
Postup
01.
Mouku s cukrem prosejte do mísy a promíchejte se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kostičky a pomocí prstů zapracujte s moukou do drobenky. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
02.
Do mísy prosejte moučkový cukr, přimíchejte mascarpone, smetanový sýr a vejce s vanilkou. Vymíchejte dohladka. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Zakápněte je citronovou šťávou.
03.
V rendlíku vyrobte karamel - na středním plameni nechte úplně rozpustit cukr. Poté k němu vmíchejte máslo a opatrně přilijte smetanu. Lehce osolte a vymíchejte dohladka. Nechte trochu zchladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto na pomoučené ploše vyválejte na plát větší než je forma. Formu vymažte lehce máslem a těsto na ni opatrně přendejte, vytvarujte okraje.
04.
Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a zatěžkejte suchými fazolemi (nebo jinými luštěninami). Pečte 10 minut do zpevnění, pak opatrně závaží i s pečicím papírem sejměte a těsto ještě 3 minuty pečte do lehkého zezlátnutí. Teplotu trouby snižte na 175 °C.
Na předpečený korpus rozetřete mascarpone náplň, vyskládejte po celé ploše plátky hrušek a zakapejte větší částí karamelu.
05.
Koláč s náplní pečte 30 minut, pak ho posypejte mandlovými lupínky a pečte ještě asi 5 minut do zezlátnutí. Až bude upečený, nechejte koláč vychladnout a podávejte se zbylým karamelem.