Hlavní obsah
3,8
(12)
Foto: ©AlexFilz-5262

Foto: ©AlexFilz-5262

Jižní Tyrolsko je proslulé pěstováním jablek, a tak není divu, že tu z nich pečou úžasné dobroty. Například úplně božský štrúdl z křehkého těsta. Vyzkoušejte ho, ale pozor, je velmi návykový!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 štrúdly
těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 špetka soli
  • 100 g cukru
Náplň
  • 5 ks jablek
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 špetka mletého hřebíčku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • 4 lžíce rozinek
  • 2 lžíce strouhanky
Článek

Těst na štrúdl existuje vícero, ale až ochutnáte tenhle z křehkého těsta, budete mít jasného favorita. Základem jsou samozřejmě dobrá jablka, jak nám prozradila Marlene Lanz, která se svým manželem vede farmu s penzionem ve městě Toblach, sdruženou pod značkou Roter Hahn (červený kohout). Ta přísně dbá na kvalitu poskytovaných služeb i nabízených produktů, takže se můžete spolehnout, že vše, co na takto označené farmě ochutnáte, bude prvotřídní. Což platí i o štrúdlu z křehkého těsta, jehož recept se v rodině paní Lanz předává po generace. Marlene byla tak laskavá, že nám ho prozradila.

Postup

01.

Nejprve si připravte těsto, musí 12 hodin odpočívat v chladu. Do mouky rozdrobte jen lehce povolené máslo, přidejte sůl a cukr a prsty ho zpracujte, jako když připravujete drobenku. Pracujte rychle, máslo se nesmí začít rozpouštět, těsto by bylo pak tzv. přepálené a nechutnalo by dobře. Jakmile se vše spojí, zabalte ho do fólie a dejte přes noc do lednice.

02.

Jablka (ideálně sladkokyselá typu Golden Delicious) na náplň oloupejte a nakrájejte na plátky. Posypte je rozinkami, kořením a strouhankou, přidejte rum a citronovou šťávu, promíchejte a nechte směs 10-15 minut odpočinout.

Foto: ©AlexFilz

Štrúdl můžete před servírováním pocukrovatFoto: ©AlexFilz

03.

Odpočinuté těsto rozdělte na dvě části a každou z nich vyválejte na rovnoměrnou placku. Do obou doprostřed nasypte polovinu jablek (urovnejte je do pruhu) a z každé strany překlopte těstem tak, aby jablka byla zcela zakrytá. Kraje můžete nechat volné, pokud máte pevná, podzimní či zimní jablka, náplň nevyteče.

04.

Pečte v troubě na 175 °C asi 40 minut.

Načítám