Hlavní obsah

Jablečný závin z listového těsta

Hodnocení:
(76)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Co s bohatou úrodou jablek? No přece jablečný závin! Přinášíme vám další variaci na oblíbený moučník, který bude chutnat v každé rodině.

Ingredience pro:
6 porcí
  • 30 g másla
  • 45 g hnědého cukru
  • 500 g oloupaných a nakrájených jablek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 30 g rozinek sultánek
  • 370 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 220 ˚C. Plech vytřete tukem a vyložte papírem na pečení. Na pánvi rozehřejte máslo a cukr. Přidejte jablka, citronovou kůru a citronovou šťávu a zahřívejte na středně silném ohni 10 minut. Vmíchejte muškátový oříšek, skořici a sultánky. Nechte vychladnout.

Krok 2: Listové těsto překrojte na půlky. Polovinu rozválejte na pomoučeném válu na obdélník o rozměrech 24 x 18 cm. Těsto potřete ovocnou směsí. Okraj široký asi 2,5 cm ponechte volný a potřete rozšlehaným vejcem.

Krok 3: Druhou polovinu těsta rozválejte na pomoučeném válu na obdélník o rozměrech 25 x 18 cm. Ostrým nožem udělejte do těsta zářezy po šířce a na každé straně ponechte 2 cm těsta nenakrojené. Plát těsta položte na ovoce a okraje stiskněte k sobě. Nadbytečné těsto odřízněte. Okraje těsta mírně zdvihněte nožem, aby při pečení těsto hodně nabylo do výšky. Povrch potřete vejcem. Pečte 25–30 minut dozlatova.

A jak děláte štrúdl vy? Nebo vám přijde už moc okoukaný? V tom případě upečte obrácený piškotový koláč s jablky nebo šťavnatý švestkový koláč se zázvorem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.