Hlavní obsah
3,1
(80)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Rychlý a snadný moučník, který všichni milují? To je přece jablečný závin! A když ho upečete z kupovaného listového těsta, je skoro bez práce. Náplň můžete vylepšit podle své chuti.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 30 g másla
  • 45 g hnědého cukru
  • 500 g jablek
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 30 g rozinek
  • 370 g listového těsta
  • 1 ks vejce
Článek

Ono se řekne štrúdl... Klasika, kterou zvládne každý, a ještě k tomu z kupovaného listového těsta? To přece není žádné umění! Ale i obyčejný závin jde vylepšit pomocí jednoduchých zářezů na těstě.

Postup

01.

Jablka zbavte jádřinců a pokrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a cukr. Přidejte jablka, citronovou kůru a citronovou šťávu a zahřívejte na středně silném ohni 10 minut, míchejte. Vmíchejte muškátový oříšek, skořici a sultánky. Nechte vychladnout.

02.

Zatímco jablka chladnou, předehřejte troubu na 220 ˚C. Plech vytřete tukem a vyložte papírem na pečení. Listové těsto překrojte na půlky. Polovinu rozválejte na pomoučeném vále na obdélník velký 24 × 18 cm. Těsto potřete jablečnou směsí. Okraj široký asi 2,5 cm ponechte volný a potřete ho rozšlehaným vejcem.

Tip: Jablka můžete poprášit lžící lehce opražené strouhanky nebo kokosu.

03.

Druhou polovinu těsta rozválejte na pomoučeném vále na obdélník o rozměrech 25 × 18 cm. Ostrým nožem udělejte do těsta zářezy po šířce a na každé straně přitom ponechte 2 cm těsta nenakrojené. Nařezaný plát těsta položte na plát s ovocem a okraje stiskněte k sobě. Nadbytečné těsto odřízněte. Okraje těsta mírně zdvihněte nožem, aby při pečení těsto hodně nabylo do výšky. (Anebo těsto nemusíte odřezávat, ale jednoduše ho zahněte dospodu.) Povrch potřete vejcem. Pečte 25–30 minut dozlatova.

Přijde vám štrúdl už moc okoukaný? V tom případě upečte bleskový jablečný koláč na plech nebo neviditelný jablečný koláč.

Reklama

Načítám