Hlavní obsah

30 nejlepších receptů na štrúdly a záviny: Slané, sladké, listové i kynuté. Vyberte si!

Foto: La Bella Studio, Shutterstock.com

Foto: La Bella Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záviny jsou vděčné. Ať už upečete klasický jablečný, nebo slaný s masem, vždy sklidí velký úspěch. Skrýt do těsta se dá naštěstí skoro vše a my jsme pro vás vybrali 30 variant, z nichž si vybere opravdu každý: úplný začátečník, milovník slaných sytých jídel i pokročilý pekař.

Článek

Bábovka a štrúdl. To jsou dva základní dezerty, které ochutnal snad každý. Zatímco u bábovky se najdou remcalové, kteří tvrdí, že je suchá, štrúdl milují snad všichni. Je jedno, jestli jablečný (s rozinkami či bez), nebo se zelím a uzeným, a jestli použijete pivní, kynuté nebo oblíbené listové těsto. Díky tomu, že existuje nekonečné množství variant, co do těsta zavinout, nejde jinak než štrúdly a záviny zbožňovat.

Jablečná klasika

Obyčejný jablečný závin? Stále si drží čestné místo na jídelních lístcích v luxusních restauracích. Šéfkuchaři si vždy přidají nebo vynechají nějakou ingredienci, aby z klasiky vytvořili dezert hodný jejich menu. Zkuste to také, například zvolte kokos nebo karamel a třeba upečte variantu se sádlem a bez vajec.

Na tvarohové vlně

Ať už jako výborná náplň, nebo jako surovina do těsta, tvaroh je vždy záruka úspěchu. Zajistí vám vláčnost, jemnost a sytost celého moučníku.

Makové opojení

Mák patří mezi tradiční české suroviny, tak je jasné, že ho do výborného pečiva zavinula už nejedna domácí pekařka. Zkuste to také.

Zvládne to i úplný začátečník

Nechce se vám pouštět do složitého receptu a nemáte po ruce ani kupované listové těsto? Pak si vyrobte závin ze surovin, které máte doma. A nemusí jich být moc, někdy na výborné těsto stačí dvě nebo tři ingredience.

Hruškové záviny

Když už ne jablka, hrušky jsou jasná volba. Skvěle ladí jak s tvarohem, tak podle tradičního receptu s rozinkami. Když budete chtít moučník vyšperkovat, rozinky nahraďte „opilými“ brusinkami.

Netradiční variace

Už několikrát jsme zmínili, že zamotat do závinu se dá skoro vše. Zde se o tom stoprocentně přesvědčíte. Inspirujete se?

Slané štrúdly

Ne každý je milovník sladkých náplní a ovoce. Ani tito strávníci o svůj štrúdl nepřijdou! Zelenina nebo houby chutnají v závinu prostě skvěle!

Záviny s masem

Upečte vydatnější variantu, která se dá servírovat i jako hlavní chod. Stačí přidat třeba bramborovou kaši a oběd je na stole.

Chcete zkusit domácí listové těsto? Nemusíte se ho bát. Podívejte se na recept a návod na domácí listové těsto krok za krokem.

Načítám