Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Bábovka je pečivo, kterému prostě nejde odolat. Už jen ten krásný tvar prostě přímo vybízí k tomu se do ní zakousnout. Vyzkoušejte klasickou jubilejní nadýchanou bábovku s citronovou kůrou.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 6 ks vejce
  • 3 ks žloutků
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 200 g hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Vejce, žloutky a cukr vyšlehejte v kotlíku na mírném teple (ideálně nad parou), až směs hodně zhoustne. Stáhněte z tepla a šlehejte dál až do vychladnutí.

02.

Pak zlehka vařečkou vmíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, kůru a vanilkový cukr. Přesuňte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 ˚C asi tři čtvrtě hodiny.

Recept pochází z kuchařky Jitky Rákosníkové: Česká domácí kuchařka, díl I.; Mladá Fronta, Praha 2009.

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie16 260,7 kJ
Bílkoviny80,51 g
Tuky249,25 g
Sacharidy329,97 g
Sůl1,05 g
SAFA115,5 g
Vláknina9,48 g
Cukry113,53 g
Související témata:

Načítám