Hlavní obsah
3,7
(6)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Sychravé počasí přímo láká k posezení u horkého odpoledního čaje s něčím sladkým k zakousnutí. Třeba vám přijde vhod dnešní recept na kokosové máslové sušenky s pikantní citronovou náplní.

30 min.
Příprava
30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Na sušenky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžičky moučkového cukru
Na citronový krém
  • 3 žloutky
  • 2 citrony
  • 50 g hnědého cukru
  • 40 g másla
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte (klidně i den dopředu) citronový krém – lemon curd. Nejprve citron důkladně omyjte, ideálně použijte citron s chemicky neošetřenou kůrou. Na jemném struhadle u obou nastrouhejte žlutou část kůry. Rozkrojte je a vymačkejte z nich šťávu.

02.

Do menšího litinového hrnce nalijte šťávu z citronů (může být i s dužinou), přidejte kůru, cukr a žloutky. Na mírném plameni tuto směs důkladně metlou stále šlehejte, dokud nezačne houstnout.

03.

Nyní do hrnce přidejte nakrájené máslo a opět šlehejte do zhoustnutí asi minutu. Krém nechte vychladnout a skladujte ho v uzavíratelné sklenici v chladničce.

04.

Nyní je čas na kokosové sušenky. Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a kokos. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo a žloutek. Teď v robotu nebo rychle rukama (aby máslo nezačalo příliš tát) vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu do chladničky.

Foto: Svatava Vašková

Vypadají prostě, ale v jednoduchosti je krásaFoto: Svatava Vašková

05.

Horkovzdušnou troubu si předehřejte na 180 stupňů. Na válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a váleček posypte hladkou moukou a těsto vyválejte na placku asi 2–3 mm tenkou.

06.

Nyní vykrajovátkem tvořte kolečka. Přeneste je na plech s pečicím papírem a dejte je péct na cca 4–5 minut. Jakmile začnou jejich okraje zlátnout, vyndejte je z trouby a nechte je zchladnout.

07.

Vychladlá kolečka k sobě slepujte citronovým krémem a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.

Reklama

Související témata: